Offentlig ansatte taper stort på å jobbe etter 67

Offentlig ansatte som ønsker å jobbe også etter at de har fylt 67 år, må belage seg på å vinke farvel til titusener av kroner årlig i tapte pensjonsinntekter.

Det er kutt i pensjonen fra Statens pensjonskasse når man jobber full tid etter fylte 67 som fører til det store inntektstapet, skriver Aftenposten.

Offentlig ansatte får alderspensjon i folketrygden og i tillegg pensjon fra arbeidsgiver, den såkalte tjenestepensjonen. Denne skal sikre at samlet pensjon blir to tredeler av sluttlønnen.

Fra man fyller 67 år har man rett på tjenestepensjon først når man slutter i jobb. Velger man å fortsette å jobbe, kan man ta ut folketrygd som alle andre, men ikke tjenestepensjon.

En rekke offentlig ansatte som nærmer seg 67 år, har fått store overraskelser når de har sjekket de nye pensjonsreglene etter pensjonsreformen.

Forsker Kirsten Danielsen ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) fylte 67 år i sommer og har fått en kollega til å regne ut hva hun vil tape på å fortsette i jobb. Fram til 68 taper hun 14.700 i årlig pensjon livet ut, jobbing til 69 gir 33.500 i årlig tap og jobbing til hun er 70 gir 54.200 kroner i årlig pensjonstap.

– Arbeidslinjen er jo det som fremføres som det moralsk høyverdige. I mitt tilfelle er effekten den stikk motsatte. Jeg blir straffet for å jobbe noen ekstra år, sier hun.