Fortsatt oppgang på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs steg torsdag med 2,49 prosent til 345,52 poeng. Statsbudsjettet hadde ingen påviselig innvirkning på handelen.

Det positive preget som nå er kommet tilbake både i Asia, USA og Europa har også slått inn i Oslo, men fortsatt ligger verdien av hovedindeksen 21,42 prosent lavere enn ved årsskiftet.

Torsdag steg verdiene i 48 av selskapene på hovedlista, sju måtte notere en nedgang og fem selskap sluttet der de begynte etter svært beskjeden eller ingen handel.

Omsetningen var for øvrig heller ikke mye å rope hurra for før den til slutt endte like under fem milliarder.

Den store vinneren i Oslo var farmasiselskapet DiaGenic. Igjen var forklaringen at et av selskapets produkter mot kreft har fått innpass på det amerikanske markedet.

Ellers var den sterke prosentvise oppgang for Rec ikke nok til å bringe aksjeverdien over 5 kroner. Andre store selskaper med sterk oppgang torsdag krabbet heller ikke mer enn så vidt opp til nivået i forrige uke.

Ett selskap som nå virkelig har fått mange investorer til å skjelve er Frontline. Det siste halve året har selskapets aksjer falt fra 130 kroner til rundt 25 kroner. Det forteller mye både om tankmarkedet og om den lave veksten i verdensøkonomien som ikke skaper behov for olje. Det kan igjen slå inn i oljeprisen og påvirke Norges viktigste næring.

Et annet av John Fredriksens selskaper som representerer Norges nest viktigste næring, nemlig Marine Harvest, steg litt torsdag. Men det siste halve året har aksjen sunket fra 7 kroner til rundt kr 2,50 samtidig som prisen på laks blir lavere for hver dag.

Næringsoptimismen er med andre ord større i regjeringskvartalet enn på Oslo Børs.