Spennende budsjett for bileiere

Eiere av dieselbiler og elbiler har grunn til å vente med spenning på statsbudsjettet for 2012. Betydelige endringer i bilavgiftene er varslet.

Forsvaret ligger an til å bli en av vinnerne i neste års statsbudsjett, som legges fram torsdag. 2012 er siste året i den fireårige opptrappingsplanen som skal styrke Forsvaret med 800 millioner. Regjeringen vil foreslå et ekstra løft på 225 millioner kroner over neste års budsjett for å oppfylle planen, ifølge en budsjettlekkasje fra ANB.

I tillegg til endringer i bilavgifter vil regjeringen nok en gang foreslå at matmomsen økes.

Noe av disse inntektene vil regjeringen brukte til å styrke kampen mot terror. Politiet får flere stillinger og mer utstyr, blant annet skal helikopterberedskapen styrkes. Sykehusene i Oslo skal dessuten få ekstra lån til investeringer, og regjeringen har lovet økt støtte til så vel nynorsken som miljøbevegelsen.

Dyrere med diesel

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) har varslet at engangsavgiften på dieselbiler skal opp. Dieselbiler slipper ut mindre CO2 enn bensinbiler, men ifølge ny kunnskap skal partikkelfiltrene som nyere dieselbiler er utstyrt med, øke utslippene av den mest skadelige gassen, nitrogendioksid (NO2). Dette skal være bakgrunnen for at regjeringen nå går inn for å øke engangsavgiften på dieselbiler.

Elbil og hybrid

Finansdepartementet har tidligere varslet en bred gjennomgang av bilavgiftene i statsbudsjettet. Dette har blant annet ført til spekulasjoner om regjeringen planlegger å fjerne noen av fordelene elbilene har i dag, som fritak for moms, lave avgifter og gunstig firmabilbeskatning. Dette er avvist av statssekretær Kjetil Lund i Finansdepartementet i en pressemelding. Han avviser ikke at avgiftspolitikken overfor elbiler kan bli endret når antallet elbiler blir svært høyt.

– Men vi er ikke der ennå, skriver han.

Skatt

Mye er ikke lekket om skatte- og avgiftsopplegget neste år, men Ifølge NRK vil matmomsen bli foreslått øke fra 14 til 15 prosent,

Dersom økningen blir vedtatt, er det tredje gang Stoltenberg-regjeringen øker momsen. Siden de tok over regjeringsmakten er matmomsen skrudd opp hele fire prosentpoeng.

Langpendlere kan derimot se fram til en viss skattelette. Senterpartiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum har opplyst til NTB at de som pendler lengre enn 76 kilometer en vei vil få glede av dette. I dag er fradraget fram til 35.000 kilometer 1 krone og 50 øre. Deretter er det 70 øre. Nå skal det gis kr 1,50 opp til 50.000 kilometer.

Terror og sykehus

Også ekstrautgiftene i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli får følger for statsbudsjettet. Regjeringen ba for få dager siden om over 1 milliard kroner i tilleggsbevilgninger i statsbudsjettet for i år. Ekstrautgiftene for 2012 er innarbeidet i forslaget til statsbudsjett som legges fram 6. oktober.

Mer til Oslo-sykehusene

Sykehusene i Oslo vil få 300 millioner kroner ekstra til disposisjon, varslet helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for kort tid siden. Det vakte negative reaksjoner hos andre helseforetak inntil det ble avklart at pengene gis som lån og ikke som ekstrabevilgning.

Også enkelte organisasjoner og institusjoner kan se fram til solide økninger i tilskuddene over statsbudsjettet.

Regjeringspartiene har tidligere i måneden lansert det som kalles en nynorskpakke i statsbudsjettet. Den skal inneholde økte tilskudd og bevilgninger til blant annet Det Norske Teatret, Nynorsk kultursentrum i Ørsta og oppbygging av Olav H. Hauge-senteret i Ulvik.

Miljø og antikorrupsjon

Regjeringen vil øke grunnstøtten til miljøbevegelsen med 3 millioner kroner til 49,5 millioner kroner neste år.

Statens vegvesen har opplyst at det har kommet signaler om at statsbudsjettet vil inneholde midler til å bygge midtrekkverk på ulykkesstrekningen på E8 i Lavangsdalen i Troms. Her omkom fem personer i januar i år.

Statsråd Liv Signe Navarsete (Sp) har opplyst til NTB at hennes departement vil støtte et nytt antikorrupsjonsprosjekt med 500.000 kroner. Blant tiltakene er utarbeidelse av en antikorrupsjonshåndbok.