2 000 kan miste jobben i Nordea

Nordea vil skjære ned antall ansatte med 2.000 innen neste år. I Norge kuttes 200 til 300 stillinger.

I Sverige, Danmark og Finland vil mellom 500 og 650 stillinger bli fjernet i løpet av 2011 og 2012.

I dag har banken i alt rundt 34.000 ansatte.

Nordeas ledelse har innledet forhandlinger med fagforeningene i de fire nordiske landene om reduksjonen i antall medarbeidere.

Bakgrunnen for kuttene er skjerpede krav til kapital i de nye europeiske bankreglene. Det fører til dyrere finansiering for bankene.

– Det er først og fremst nye krav på kapital, likviditet og vår finansiering av utlån som må være skrudd sammen på en annen måte. Alt dette blir dyrere i det som forventes å komme fra EU, sier Nordeas kommunikasjonsdirektør Rune Kibsgaard Sjøhelle til Aftenposten.no.

Ifølge Sjøhelle vil ikke de berørte ansatte miste jobbene sine før godt ut i neste år. Samtidig vil disse prioriteres dersom det oppstår ledige stillinger i konsernet i en periode fremover.

Får ikke støtte

Finansforbundet i Nordea støtter ikke den foreslåtte bemanningsreduksjonen. Forbundets hovedtillitsvalgte, Steinar Nickelsen, peker på at bankens resultat første halvår i år var 1.952 millioner euro (15,3 milliarder kroner), en forbedring sammenlignet med 2010 på 21 prosent.

– Det er urimelig at de som har bidratt til bankens suksess skal ta denne belastningen, sier han.

Fagforeningene mener at en reduksjon i antall ansatte bare kan gjennomføres hvis det er basert på frivillighet, og vil snu alle steiner for å prøve å begrense ulempen for dem som blir berørt. Omskolering og interne jobbskift kan bidra til å redusere antallet som må slutte, sier Finansforbundet i en pressemelding.

– Vi innser at hele den finansielle sektor berøres av myndighetenes skjerpede reguleringer. Vi mener likevel at Nordea går for langt i tilpasninger når lojale medarbeidere føler usikkerhet for sine arbeidsplasser, sier Nickelsen.

Vil beholde posisjonen

Bankens ledelse viser på sin side til at ambisjonen i det nye regelverket er å beholde posisjonen. Målet med å slanke antall ansatte er å oppnå en avkastning på egenkapitalen på rundt 15 prosent.

Ledelsen viser til rapporten for andre kvartal 2011 der det ble sagt at banken i høst «skal gjennomføre planer for å begrense kostnadsveksten i siste del av 2011 og deretter holde den på samme nivå fremover».

Nordea vil også gjennomføre andre kostnads- og kapitaleffektiviseringstiltak i løpet av høsten.

Forhandlingene med fagforeningene ventes å være sluttført i november. (©NTB)