Tungt og vått for birkensyklister

Været er heller ikke i år med de 25.000 Birken-syklistene som i helgen legger ut på de 95 kilometerne over fjellet fra Rena til Lillehammer.

Dermed ligger det an til et tredje år med gjørmebad og blodslit. Men prognosene har bedret seg noe de siste dagene for de 7.000 som skal sykle løypa fredag.

– Det kan hende at de slipper å sykle i regn, sier Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt.

Et nedbørsområde kommer inn i området i løpet av nattetimene, men det er usikkert hvor raskt det passerer.

– Jeg kan ikke si eksakt når det har passert, om det blir klokka ni eller ti, men det blir oppklarning utpå dagen med lettere skydekke og kanskje glimt av sol, sier Mentzoni.

Fuktigere lørdag

For de 18.000 som skal sykle lørdag blir det langt fuktigere.

– Det blir grått med regn. Det kan bli oppholdsperioder, men det vil variere fra sted til sted. En del nedbør blir det uansett, så det blir fort vått og sølete, sier Mentzoni.

Trøsten er at det ikke blir kaldt, og at det blir svake vinder fra øst.

– Temperaturen blir ganske behagelig, 10–12 grader på Sjusjøen, sier Mentzoni.

Fredag blir det omtrent samme temperaturer, men titter sola fram blir det raskt varmere.

Både fredags- og lørdagssyklistene må uansett belage seg på søle. Det har regnet kraftig i området i det siste, og arrangørene har måttet reparere løypa flere steder. Det er kjørt på mye grus, grøfter har blitt utbedret og en bru som ble ødelagt i flommen er reparert.

– Løypa ser overraskende bra ut, all nedbøren tatt i betraktning. De kritiske stedene av løypa er utbedret, sier rittleder Tone Lien til NTB.

Hun tror ikke det blir like mye gjørmekjøring som i fjor.

Bedring i neste uke

Ikke bare Oppland, men hele Sør-Norge får en ganske begredelig helg med regn av og til. Det kan bedre seg litt søndag enkelte steder, men noen sommer blir det ikke.

– Trøndelag kan få en fin start på helgen, før det blir dårligere igjen. Lenger nord blir det bedre med rolige vindforhold. Det kommer trolig litt nedbør sør i Nordland og indre strøk av Troms og Finnmark, men det er bare forbigående, sier Mentzoni.

Utover i neste uke bedrer været seg i Sør-Norge. Det letter først østafjell før det bedrer seg også på Vestlandet og i Trøndelag.

– Mot slutten av neste uke ser det riktig bra ut. Da får vi en høytrykkssituasjon over hele Sør-Norge. Jeg tror det er første gang jeg kan si det i sommer. Temperaturene går opp i 15–20 grader, men det blir kaldt om natta med fare for lokal nattefrost i innlandet, sier Arild Mentzoni.

I Nord-Norge ser det dessverre langt gråere ut i siste halvdel av neste uke.