Kurs i energirehabilitering for håndverkere

Tømrere, murere og andre utførende som vil lære mer om energirehabilitering av boliger, skoler og barnehager, bør benytte seg av sjansen til å gå på kurs i høst. Både i Voss, Jølster, Bergen, Oslo og Tønsberg arrangeres det endagskurs.

Her arrangeres det kurs

Tønsberg: 30. august

Oslo: 1. september

Bergen: 5. oktober

Voss: 6. oktober

Skei i Jølster : 18. oktober

For mer informasjon og påmelding: sjekk her

eller ta direkte kontakt med Wenche Grini i Byggmesterforbundet: wg@byggmesterforbundet.no

- Tips folk du kjenner om kurset. Det er viktig at vi nå gjør håndverkerne oppmerksom på kurstilbudet. Her får de masse nyttig og praktisk kunnskap om etterisolering, materialvalg og tetting, sier Guro Hauge i Lavenergiprogrammet.

Les også om beboerne i Kattem borettslag i Trondheim som reduserte energikostnadene med 25% og i tillegg fikk bedre komfort.

Det er mange gode grunner til å gjennomføre en oppgradering og energirehabilitering av boligmassen i Norge. Spart energi er sparte penger. Men det kan ofte være vanskelig for kunden å se hvordan investeringer i oppgradering av bygningens tekniske tilstand i dag, kan gi gevinst på sikt.

Nå kan håndverkere lære både praktisk energirehabilitering samt få gode argumenter overfor kunden i kurset som er utviklet av Multiconsult på oppdrag av Lavenergiprogrammet, Norges Byggmesterforbund og Norske Murmestres Landsforening. Det er kursavdelingen i Norges Byggmesterforbund som står for gjennomføringen av kursene.

- Dette er et salgskurs

Håndverkerkere som blir kontaktet av kunder, blir ofte spurt om gode råd på hva som kan og bør gjøres når rehabilitering og etterisolering er tema. Kunden er selvfølgelig også veldig opptatt av pris og dersom hånderkeren kan si noe hvordan regnestykket ser ut i andre enden, vil dette være et godt salgsargument for jobben.

- De som tillegner seg kunnskap tidlig, vil ha en stor fordel når markedet på området tar av. De som er proaktive og får kompetanse og erfaring gjennom kursing og jobber, vil også redusere egen risiko i forhold til både juridiske og tekniske aspekter, sier bransjedirektør Rolf Tollefsen i Norske murmestres landsforening.

I tillegg til det åpenbare økonomiske argumentet om strømregninga, er også energimerkeordningen ved salg av boliger, økt bokomfort, miljøvennlighet generelt og kommende offentlige krav, viktige argumenter å bruke overfor kunden.

- Vi må gi håndverkerne gode salgsargumenter og opplæring i kunderelasjoner slik at de kan få større gjennomslag i salgsprosessen. Dette kurset vil gjøre dem bedre i stand til det, mener Tollefsen.

Når kunden først har bestemt seg for å gjøre en større energirehabilitering er det avgjørende at håndverkeren som får jobben vet hva han skal gjøre og i hvilken rekkefølge. Kurset i energirehabilitering gir utførende innspill både innenfor riktig planlegging og utførelse og omfatter alt fra tilstandsanalyse av bygg, tetthetsmåling, miljøoppfølgingsplaner, prosjekteringsfase, riving og selve byggefasen i tillegg til ferdigstilling og drift. I kurset er det mange gode eksempler og det er lagt opp til en praktisk tilnæring til stoffet.