Håper nye byer kan berge matjorda i Akershus

Folketallet i Oslo og Akershus vil bare øke de neste åra, men det setter matjorda i fare. Løsningen kan være å bygge nye byer med opptil 50.000 innbyggere.

– Vi har i mange år snakket om at det er behov for nye byer, fordi de fleste av tettstedene i regionen fra gammelt av ligger midt i den beste matjorda, sier organisasjonssjef Torill Wikesland i Akershus bondelag til Nationen.

I Oslo og Akershus kan innbyggertallet øke med en halv million de neste 20 åra, og i fjor begynte de to fylkeskommunene arbeidet med en planstrategi for areal og transport i regionen.

– Vi ga tidlig innspill til Miljøverndepartementet om at dersom arbeidet skulle være framtidsrettet, burde det inneholde så store visjoner som å tenke nye byer, sier Wikesland.

Ideen er imidlertid avvist i utkastet som er sendt ut til høring. Akershus bondelag ga seg imidlertid ikke og satte arkitektene i Snøhetta til å konstruere en plan for opprettelse av nye byer. Arbeidet ble presentert på et stormøte i Eidsvoll tirsdag.

– Tanken er at de nye byene skal være selvstendige byer, der folk både bor og jobber, og ikke sovebyer for folk som pendler til hovedstaden, sier arkitekt Maria Svaland i Snøhetta.

Wikesland sier at det ligger i kortene at jordvernet blir utfordret hvis de eksisterende tettstedene skal vokse.

– Og når vi i neste runde snakker om å ta vare på matjorda, opplever vi at ingen er opptatt av det. Jordvernet taper kampen mot nye veier og nye boliger tett opptil de eksisterende. I virkeligheten er ikke matjord rangert høyt på verdiskalaen, sier hun.