Statsråder diskuterte finansuroen med næringslivstopper

Nærings- og handelsminister Trond Giske og finansminister Sigbjørn Johnsen møtte næringslivets organisasjoner samt en rekke bedriftsledere. Tema for møtet var uroen i finansmarkedene. Ketil Lyng og Terje R Venold representerte byggenæringen.

Johnsen varsler stø kurs og høy beredskap

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) varsler stø kurs i budsjett- og finanspolitikken. Neste års statsbudsjett vil derfor bli stramt og etter alt å dømme uten mer bruk av oljepenger.

Johnsen og næringsminister Trond Giske (Ap) møtte mandag LO og næringslivstopper for å diskutere finansuroen i Europa og USA.

Statsrådene var særlig opptatt av situasjonen for den konkurranseutsatte industrien.

– Vår beste forsvarsverk er å fortsette å føre en politikk for en stabil, bærekraftig utvikling i norsk økonomi og norske statsfinanser, oppsummerer finansministeren.

Kronekursen viktig

Johnsen slår fast at det viktigste er at vår egen politikk ikke legger ekstra press på det norske rentenivået og den norske kronekursen.

På møtet sa lederen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, at det norske næringslivsledere frykter mest av alt er en for sterk kronekurs.

– Dette, kombinert med fallende markeder, kan skape problemer for eksportindustrien, sier han.

Lier-Hansen oppfordret Johnsen og Giske om å sørge for at statsbudsjettet for 2012 blir av det nøkterne slaget, slik at Norge sikres handlingsrom dersom utviklingen skulle gå feil vei.

Samarbeid om tiltak

Alle parter la vekt på betydningen av å føre videre samarbeidet fra finanskrisen i 2008. Det var også bred enighet om at det er nødvendig med høy beredskap.

– Det er stor usikkerhet. Vi diskuterte hovedutfordringene som Norge kan stå overfor. Det gjelder å holde kursen, men samtidig å kunne sette inn tiltak raskt dersom uroen ute slår innover Norge, konkluderte direktør for næringspolitikk i NHO, Petter Haas Brubakk, etter møtet.

Hold trykket oppe

LO-leder Roar Flåthen sier til NTB at det viktigste er å hindre at en krise vil føre til økt ledighet, og at en høy ledighet biter seg fast. Som de andre legger han vekt på at situasjonen er meget usikker, selv om Norge så langt har sluppet billig unna.

– Likevel er det viktig å holde trykket i virkemiddelapparatet oppe med sikte på fremtidige tiltak. Men det viktigste er at vi har et budsjett som bruker mindre penger i gode tider slik at vi har noe å bruke dersom det skulle bli vanskeligere tider, sier LO-lederen.

Han sier også at samarbeidet mellom regjeringen, fagbevegelsen og næringslivet er unikt for Norge, noe som gir oss større muligheter til å komme helskinnet ut av en krise enn mange andre land.

Usikkerheten om den økonomiske utviklingen internasjonalt har igjen økt. Ny informasjon tyder på at veksten i den internasjonale økonomien er noe svakere en forventet. Situasjonen er krevende for mange land.

I finansmarkedene har aksjekurser og råvarepriser falt markert de siste ukene, og uroen i rentemarkedene har økt. Samtidig sliter mange land med høy statsgjeld og stort innstrammingsbehov.

- Norge har klart seg svært godt i dette bildet. Aktiviteten i norsk økonomi har holdt seg oppe, arbeidsledigheten er lav, og vi har orden i statsfinansene. Som et lite land med tette økonomiske bånd til verden rundt oss, er imidlertid utviklingen hos våre handelspartnere viktig for oss. Vi har også lært hvor fort uro i finansmarkedene kan spre seg mellom land. Norske myndigheter følger derfor nøye med på utviklingen. Vårt beste forsvarsverk er å fortsette å føre en politikk for en stabil og bærekraftig utvikling i norsk økonomi og norske statsfinanser, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Statsrådene har tatt initiativ til møtet fordi de ser at uroen ute i Europa og USA kan få følger for norsk næringsliv. Derfor var parter som LO, NHO og Norsk Industri samt bedriftsledere fra blant annet Statoil, Aker, Veidekke og Grieg Seafood invitert mandag til Nærings- og handelsdepartementets midlertidige lokaler i Akersgata 13, hos Innovasjon Norge.

- Vi har tidligere sett hvordan økende uro i internasjonal økonomi har bidratt til å endre rammevilkårene for norske bedrifter. Dette kan skje også nå. Det gjør at vi ønsker en tidlig dialog med næringslivets organisasjoner og virksomheter. Tett og god kontakt mellom myndigheter, organisasjoner og næringsliv bidro til at Norge klarte seg godt gjennom forrige internasjonale finanskrise og nedgangstid. Denne dialogen ønsker regjeringen å ta vare på, derfor samler vi partene igjen i dag, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

Deltakere på møte mandag 15.8 var:

Organisasjoner:

Roar Flåthen, LO

Petter Haas Brubakk, NHO

Stein Lier Hansen, Norsk Industri

Ketil Lyng, Byggenæringens landsforening

Sturla Henriksen, Rederiforbundet

Harald Jachwitz Andersen, HSH

 

Bedrifter:

Geir Axelsen, Statoil

Svein R. Brandtzæg, Norsk Hydro

Jørgen Ole Haslestad, Yara

Øyvind Eriksen, Aker

Terje Venold, Veidekke

Audun Røneid, Norske Skog