Ta Thon på alvor

I et større intervju med Dagens Næringsliv går eiendomskongen Olav Thon til frontalangrep på det norske byråkratiet. Samtidig signaliserer han at han vil ta rev i seilene og bli mer forsiktig med nye investeringer etter at han i mer en seksti år ikke har gjort annet enn å bygge og kjøpe opp eiendom.

Krisen i verdensøkonomien berører selvsagt også Norge. I følge Thon mener han at finanskrisen aldri har opphørt.

Thon har bygget for mellom to og tre milliarder kroner per år i en ganske lang årrekke. Investeringstakten de neste par årene er betydelig lavere enn tidligere, omtrent halvert. Det tror jeg er klokt, sier han til avisen. Han tror at det blir færre prosjekter både når det gjelder kjøpesentra og hoteller.

Det store problemet for næringslivet er byråkratiet. Det er så ødeleggende for den alminnelige næringsvirksomhet at mange gir opp på halvveien, og mange som kunne produsere mye og skaffe mange arbeidsplasser blir opptatt av å løpe og fylle ut skjemaer, sier han til DN.

I en urolig tid er det i følge Thon viktig å nedbetale gjeld, men det er også viktig å ha eiendom.

Vi tror at det er viktig at vi tar en åpen og fordomsfri debatt om byråkratiet. Selvsagt skal det være lover og regler, men vi ser daglig eksempler på at regelverk fortolkes på en slik måte at næringsliv og arbeidsplasser rammes. Denne debatten bør både politikere og byråkrater være med på – og det er viktig at man får frem eksempler på hvordan maktmisbruk kan ramme både bedrifter og enkeltmennesker.

Når det gjelder krisen i økonomien rundt om i verden, kan det selvsagt anføres at hadde alle fulgt lover og regler så ville aldri denne situasjonen ha oppstått.

Vi vet ikke hva denne uken vil bringe av børsnyheter, men vi håper at det ikke blir så mange negative oppslag som de vi har hatt hittil i august. Mediene må også gå litt i seg selv. Skandaleoppslag om at verden går under skaper bare enda mer panikk og enda mer nervøsitet. I Norge trenger vi i alle fall ikke å skape uro.

Men vi kan ta en debatt om byråkrati.

PS

Når det gjelder Oslo Børs endte den dramatiske forrige uke med at børsen gikk i null. Det var store fall, men på slutten av uken ble det som var tapt vunnet tilbake. Mandag er børsen opp, men uroen synes ikke å være over.

Slike børsrally er ikke noe verden er tjent med.