Oslo Børs på vei mot det normale

Hovedindeksen på Oslo Børs steg fredag til 366,31 poeng og utlignet dermed hele ukens nedgang. Fredagens pluss på 2,9 prosent var nok til å løfte indeksen med 0,35 prosent på ukebasis.

Hittil i år har imidlertid nedgangen vært 16,7 prosent. Fredag steg 56 selskap på hovedlisten, mens fire gikk tilbake.

Hele denne uken har verdens børser – og Oslo har ikke vært noe unntak – gått som berg-og-dalbaner, styrt av faktiske forhold som gresk statsgjeld og nedgradering av USA som debitor, men også av ville rykter om situasjonen for store europeiske banker.

Det siste førte fredag til at det europeiske finanstilsynet innførte forbud mot shortsalg.

I Oslo steg alle de viktigste selskapene med unntak av Aker Solutions. Kjell Inge Røkkes flaggskip la fram tall for andre kvartal som var langt dårligere enn forventet. Markedet svarte med en kraftig nedgang som etter hvert snudde noe. Da børsen stengte, var nedgangen på 5,28 prosent.

Selskap innenfor oljebransjen kunne derimot vise til en pen oppgang. John Fredriksens Seadrill steg med 3,39 prosent, PGS med 1,85 prosent og Frontline med hele 5,44 prosent.

På toppen av de store kom Rec med en pluss på 10,65 prosent, noe som bidro til at storeier Orkla også steg med hele 3,89 prosent. Det er uvanlig sterkt for et selskap som Orkla og bidro til at styreleder Stein Erik Hagens store papirtap tidligere i uken ble rettet noe opp.

I Europa stengte alle børser i pluss. Og etter et par timers handel i USA viste alle de store indeksene en pen fremgang.