Uviss status for Regjeringskvartalet

Planene er fremdeles på vent for Regjeringskvartalet. Statsbygg rydder og sikrer området, og skal så raskt som mulig utrede situasjonen.

Statsministerens kontor til Akershus

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans kontor flytter midlertidig til Forsvarsdepartementets lokaler ved Akershus festning.

– Jeg er takknemlig for forsvarsministerens, Forsvarsdepartementet og Forsvarets fleksibilitet, for å gi meg, mitt kontor og regjeringen lokaliteter på Akershus festning fram til vi igjen kan etablere oss i regjeringskvartalet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Statsministerens kontor flyttes til Forsvarsdepartementets lokaler av praktiske så vel som sikkerhetsmessige hensyn. Flyttingen vil skje så raskt det lar seg gjøre.

Koordineringen av regjeringens arbeid, inkludert regjeringskonferansene, vil framover skje på Akershus festning. Det meste av Forsvarsdepartementets arbeid vil fortsatt skje i egne lokaler.

Statsministerens kontor holder normalt til i Høyblokken i Regjeringskvartalet. Bygningen ble påført store skader i bombeangrepet forrige fredag, og det er fortsatt usikkert om den må rives. (©NTB)

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) varslet mandag at hele Regjeringskvartalet må redesignes og relokaliseres på nytt.

– I det gamle regjeringskvartalet er det bare R5 det vil være mulig å flytte inn i. Høyblokkens skjebne er helt uavklart. Blokken er ikke frigitt fra politiet, og dermed får man ikke gjort de vurderinger som må til for å kunne ta stilling til om man skal starte på nytt eller rehabilitere, sa Aasrud til NTB mandag.

Arkitekt og tidligere kunsthøgskolerektor Peter Butenschøn betegner høyblokka som etterkrigshistoriens viktigste politiske monument og sier den ikke må rives.

– Den er et monument hele sosialdemokratiet, folkestyret og demokratiet. Man kan ikke håndtere dette som om det var en vanlig bygning, sier han til NRK.

Opprydding
Statsbygg har sluppet inn på området rundt Regjeringskvartalet, for å foreta opprydning og se over skadene på byggene, men kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh vil ikke si noe om når eventuelle byggeplaner avgjøres.

– Statsbygg har nå maks 20 personer inne på området av gangen. Det er fremdeles et veldig risikofylt område, og vi må gå varsomt fram, sier hun.

Rygh mener det er altfor tidlig å si noe om videre planer for hva som vil skje med byggene.

– Vi ønsker å komme i gang så raskt som mulig med en utredning, men akkurat nå tar vi først og fremst hensyn til politiets etterforskning, sier Rygh.

Denne uken planlegger Statsbygg å dekke deler av bygningsmassen med sikringsduk.

2.000 kontorplasser
Departementene trenger 2.000 nye kontorplasser i sentrum av Oslo etter bombeattentatet fredag. Selv etter terrorangrepet fredag, ønsker regjeringen å bli i sentrum av hovedstaden, skriver Dagens Næringsliv.

– De mest aktuelle av eiendommene vi har blitt tilbudt, ligger sentralt i Oslo, relativt kort fra nåværende lokaler, sier Rygh.

Så langt har Statsbygg fått inn en liste på 6.000 mulige kontorplasser. Rygh vil ikke si hvilke adresser som ses på som mest aktuelle. Oslo S Utvikling har varslet at de har ledige 15.000 kvadratmeter store lokaler i Vismabygget i Bjørvika.

– Vi kan tilby kontorplass til mellom 600 og 800 mennesker, sier Paul E. Lødøen, administrerende direktør i Oslo S Utvikling.

Utleiedirektør i DnB Nor Næringsmegling anslår at departementene har behov for et areal på mellom 50.000 og 75.000 kvadratmeter. Statsbygg understreker at det ikke uten videre er mulig å erstatte et regjeringsbygg med vanlige kontorlokaler.

– Det er en del sikkerhetsmessige forhold som må ivaretas, sier Hege Njaa Rygh i Statsbygg.