Stoltenberg: Kriseland skulle gjort som Norge

Med norsk skattenivå ville europeiske kriseland eliminert sine enorme underskudd, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Hadde de kriserammede landene i Europa, og USA, vært villige til å gjøre som oss, nemlig å forsvare et anstendig skattenivå, ville de kunne løst underskuddsproblemene sine. Storbritannia, for eksempel, ville vært kvitt store deler av underskuddet sitt hvis de hadde vært på vårt skattenivå, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

Det samme gjelder USA, ifølge Stoltenberg, som peker på manglende samsvar mellom skattenivået og velferdsnivået i flere av de sterkt forgjeldede kriselandene. Et velferdssystem på nivå med det norske er uforenlig med et skattesystem på nivå med det amerikanske, fastslår han.

– Det vi ser nå viser bare at høyresiden mangeårige rop om store skattelettelser er uansvarlige, sier Stoltenberg.

Han kommer rett fra ferie til en hverdag hvor økonomi og krise nok en gang står øverst på dagsordenen. Han lar seg bekymre over at EU-landene ikke klarer å bli enige om en løsning for Hellas. Torsdag er det nye krisemøter i unionen, selv skal han og finansminister Sigbjørn Johnsen få Finanstilsynets orientering om ståa onsdag ettermiddag.