Gårdeiere nektet skyld for isras

De to gårdeierne som er tiltalt etter at en isblokk falt ned og traff en 24 år gammel mann på Frogner i Oslo i 2010 vil godta foretaksstraff mot å slippe personlig tiltale.

Saken mot de to brødrene startet i Oslo tingrett tirsdag. De tiltalte nekter skyld for uaktsom, grov legemsbeskadigelse, men har tilbudt å godta foretaksstraff.

Brødrenes forsvarer, advokat Cato Schiøtz sier saken er en psykologisk utfordring fordi alle ønsker at Robin A. Helmersen Vedvik (nå 25) skal få penger.

– Hadde jeg vært dommer, ville jeg kanskje prøvd å strekke både faktum og juss for å imøtekomme hans fremtidige økonomiske behov, sa Schiøtz i sitt innledningsforedrag.

Han viste også til at saken har vært gjenstand for massiv pressedekning i dagene før rettssaken.

– Dette er en dypt tragisk sak, det kan vi alle være enige om, sa han.

Ingen innrømmelse
Det er strid om hvilket tak isklumpen falt fra. Mye av saken kommer til å dreie seg om det.

Schiøtz sier tilbudet om å godta foretaksstraff ikke er en innrømmelse av skyld, men et forsøk på å få saken løst.

Robin A. Vedvik Helmersen gikk forbi bygården i Frognerveien da is raste ut fra taket og traff ham. Skadene var livstruende og invalidiserende. I tiden etterpå var han totalt pleietrengende, var lam i armer og bein og var uten verbalt språk.

Gjennom det siste året har han jobbet for å trene seg opp på Sunnaas. Han lærer seg å gå og snakke på nytt. Vedvik Helmersen er nå i så god form at han kunne møte i tingretten for å avgi vitneforklaring.

– Ryddet ikke vekk isen
Aktor, statsadvokat Trude Elisabeth Sparre, la vekt på forskjellen mellom å være strafferettslig ansvarlig og å opptre uaktsomt i sitt innledningsforedrag.

Gårdeierne skal ha fått advarsel om at det var mye snø og is på taket og at det forelå rasfare, uten å gjøre noe med det. Dette blir trolig et helt sentralt spørsmål under rettssaken.

– Er manglende snørydding en unnlatelse som de burde ha forstått kunne ha ført til den ulykken som skjedde, spurte hun.

De tiltalte avviser at de opptrådte uaktsomt. De hadde derimot gjort det de kunne for å sikre gata utenfor, og hadde fjernet snø og is fra taket en uke før ulykken, har de tidligere forklart.

Verken eiendomsselskapet som brødrene eier eller dets forsikringsselskap Gjensidige har erkjent erstatningsansvar.

Det er satt av fire dager til saken i Oslo tingrett.