NTNU får Norges kraftigste superdatamaskin

NTNU og Silicon Graphics International Corp (SGI) signerte i dag en kontrakt til verdi av 35 millioner kroner for nye superdatamaskiner.

NTNU og Meteorologisk institutt vil dele eierskapet og skal bruke maskinene til forskning av numerisk værvarsel. Datamaskinen skal installeres på NTNU før utgangen av 2011.

Det nye SGI-systemet vil levere mer enn 11 ganger enn hva dagens løsning "Njord" gjør, når den settes i full drift ved årsskiftet 2011. Det nye High Performance Computing (HPC) systemet inkluderer en svært fleksibel og tett integrert blad-arkitektur som er basert på neste generasjons Altix ICE-teknologi. Supermaskinen vil yte 275 terraflops i sekundet og vil inkludere nestegenerasjons Xeon Intel Prosessorer. Dette betyr at maskinen blir kraftigst iNorge, og en av aller kraftigste i Norden .

Ytterligere tekniske detaljer slippes neste uke.

Met.no og NTNU-samarbeidet
NTNU og met.no har samarbeidet i mer enn 20 år om investeringer og drift av HPC-systemer for forskning og numerisk værvarsling (Numerical Weather Prediction – NWP). I 1988 tok met.no i bruk Cray X-MP ved NTH (nå NTNU) for operasjonelle prognoser, og bruker fortsatt HPS-systemer ved NTNU. Vi har gitt det nye systemet navnet “Vilje”, som ifølge nordisk mytologi ga menneskene evnen til forstand og bevegelse.

Hensikten med det nye systemet – NTNU
Det er viktig for NTNU å ha moderne systemer for høy-ytelse databehandling. Vår forskning og utdannelse skal tjene samfunnets behov, spesielt vedlikeholde norske industrielle interesser. HPS spiller en vital rolle for alle sentre for fremragende forskning ved NTNU:

• Centre for Biology of Memory (CBM)

• Centre for Quantifiable Quality of Service (Q2S)

• Centre for Ships and Ocean Structures (CeSOS)

Forskere ved disse sentrene bruker HPC-systemet til en rekke forskjellige oppgaver:

∙ Modellere signaler i hjernen

- Stresstest av Crypto-algoritmer

∙ Simulere flyt i eller rundt rørledninger

Det er nødvendig at forskerne ved disse sentrene har 10-ganger økning i beregningsevnen for å være konkurransedyktig på et internasjonalt nivå.

Neste generasjon av HPC-systemer skal kunne simulere atomiske volumer av en størrelse som er reproduserbar i laboratorier, som NTNU Nanolab. Fenomener oppdaget i laboratoriet vil simuleres i et HPC-system og omvendt, slik at det dannes et grunnlag for viktige vitenskapelige gjennombrudd.

Hensikten med det nye systemet – met.no
Det nye HPC-systemet fra SGI vil gi met.no muligheten til å jobbe med operative, atmosfæriske og oseanografiske modeller i liten skala med sikte på å bedre værvarsling for Norge og nærliggende områder. Met.no vil kunne drive atmosfæriske modeller med 2,5 km oppløsning eller bedre. I tillegg vil vi øke bruken av satellittobservasjoner i våre modeller.

SGI-systemet blir essensielt for å sette opp en banebrytende produksjonskjede for numerisk værvarsel som drives i fellesskap med det svenske og hydrologiske institutt (SMHI). Systemet skal være i drift fra 2014.