Fellesforbundet presset Stoltenberg på vikarbruk

Det haglet med bekymringsmeldinger om hva økt vikarbruk gjør med norsk arbeidsliv, da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte Fellesforbundet onsdag.

Økonomisk støtte et demokratisk problem?

Fellesforbundets støtte på 1,5 millioner kroner til de rødgrønne partienes valgkamp er et demokratisk problem, mener Venstres leder Trine Skei Grande.

Representantskapet i Fellesforbundet har vedtatt å gi 1,21 millioner kroner til Arbeiderpartiet, 220.000 kroner til Sosialistisk Venstreparti og 110.000 kroner til Senterpartiet.

– Det er oppsiktsvekkende at fagforeninger gir økonomisk støtte til partiers valgkamp samtidig som de kommer med politiske krav. De får betalt for den støtten de bidrar med. Det er uheldig for demokratiet, sa Skei Grande på Venstres sommerpressekonferanse onsdag.

Hun ville imidlertid ikke gå så langt som å kalle det korrupsjon fordi støtten skjer i full åpenhet.

I det enstemmige vedtaket fra Fellesforbundets representantskap heter det at den rødgrønne regjeringen har lagt til rette for at kommunene skal spille en mer aktiv rolle når det blant annet gjelder arbeidet mot sosial dumping og for å trygge velferden, og at det derfor er viktig å få inn politikere som kan fortsette dette arbeidet.

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, mener at støtten gjør det vanskelig å forholde seg til Ap i kommunestyrene fordi man ikke vet om partiet stemmer for hva det selv mener er riktig, eller om de stemmer slik fagforeningene ønsker.

Statsministeren innledet til debatt om den politiske situasjonen på Fellesforbundets representantskapsmøte på Lillestrøm onsdag.

Bekymringer rundt den økende bruken av bemanningsbyråer og vikarer i norske bedrifter, preget tilbakemeldingene fra salen.

– Innenfor bygningsbransjen har vi i stadig økende grad fått et A- og B-lag når det gjelder lønn, arbeidstid, boforhold og lignende. De utenlandske arbeiderne som hyres inn gjennom bemanningsbyråer utgjør helt klart B-laget, uttalte Jorge Alex Dahl i Forbundsstyret.

Samme signaler kom fra hotell,- restaurant- og reiselivsbransjen, der det er blitt stadig mer vanlig å sette ut deler av virksomheten – som renhold – til bemanningsbyråer.

Flere representanter fryktet at EUs vikardirektiv, som regjeringen behandler i disse dager, skal forverre situasjonen hvis det blir implementert i norsk lovverk.

Jens Stoltenberg sier regjeringen er svært opptatt av å hindre sosial dumping og utvikling mot et A- og B-lag i arbeidslivet.

– Vi jobber med vikardirektivet og ser på hva vi kan få til av enten endringer eller nasjonale tilpasninger for å gjøre det mer håndterbart. Men én ting som kommer i direktivet er faktisk en seier – bestemmelsen om at vikarer og fast ansatte skal ha like arbeidsvilkår. Det vil løse mange av problemene vi jobber med, påpekte Stoltenberg. (©NTB)