HSH-bedrifter sliter med å få tak i folk

Optimisme preger handels- og servicebransjen, men HSH frykter at mangel på arbeidskraft vil bremse veksten.

Åtte av ti bedrifter i HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester, tror at 2011 vil ende på nivå med fjoråret eller bedre.

Samtidig sier mer enn hver tredje bedrift at de sliter med å få tak i den arbeidskraften de trenger.

Det får HSH-direktør Vibeke Madsen til å advare og utfordre.

– Skal vi innen handel og tjenester klare den utviklingen og veksten som det ligger an til fremover, så er bedriftene avhengig av å få tak i folk. LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) bør komme seg opp fra skyttergravene, våge å tenke litt nytt og åpne for midlertidige ansettelser, sier Madsen til NTB.

10 prosent i mai
HSH har spurt et utvalg av sine 15.000 medlemsbedrifter om hvordan de ser på fremtidsmulighetene.

Undersøkelsen ble presentert på HSHs konjunkturseminar mandag. Der slo sjeføkonom Lars Haartveit fast at detaljhandelen har hatt en tregere start på 2011 enn det mange hadde forventet, men at pilene nå ser ut til å peke oppover.

– De foreløpige tallene viser en vekst for mai på 10 prosent. Det er noe usikkert hva det betyr, siden årets mai hadde tre flere handledager enn fjorårets, men jeg tror det er brukbart, sa Haartveit.

Vekst ventes
En av motorene er økt innvandring. Befolkningsveksten er nær doblet fra et årlig nivå på 0,75 prosent til et sted mellom 1,2 og 1,3 prosent nå.

Samlet forventer HSH en vekst i detaljhandelen på 4 prosent, mot en vekst på 2,2 prosent i fjor og 3,2 prosent året før. Utsiktene til økte renter er lagt inn i forventningsbildet.

Hver tredje HSH-bedrift tror på en omsetningsvekst på 6 prosent eller mer, og åtte av ti forventer at utviklingen vil være positiv eller uendret i år sammenlignet med 2010.

Overdrivelse
– Det er altså ikke tvil om at det går godt i Norge. Når 30 prosent av bedriftene likevel sier at de har vanskeligheter med å få tak i den kompetansen som de trenger, er det klart at jeg aldri vil gi opp kampen om å få til midlertidige ansettelser, sier HSH-direktør Madsen.

Den rødgrønne regjeringen sier blankt nei.

Madsen viser til tall fra OECD om at «Norge er flinkest i klassen til å få folk inn i uførhet og dårligst til å få folk ut av uførhet».

– Det haster med å få flere i arbeid. Det må bli vanskeligere å bli ufør for de som ikke trenger å bli ufør, og vi må slutte å overdrive behovet for tilrettelegging på arbeidsplassene. Ofte handler det mer om å se mennesket. Det er ikke alle som trenger ekstremt mye tilrettelegging, sier HSH-direktøren.