Framtidsløsning ga romtur

Life on Mars? I hvert fall dersom Brage W. Johansen får det slik han ser det for seg. Nå er belønningen fra AF Gruppen sikret: en reise ut i verdensrommet i 2012.

I AF Gruppens konkurranse skulle juniorer og ingeniørtalenter komme opp med forslag på hvordan Mars kunne inntas og gjøres beboelig. Norge utdanner vel bare halvparten av de ingeniører som landet sårt trenger. Dette var et av AF Gruppens bidrag for å styrke interessen rundt ingeniørfagene.

Kolonialiseringen av verdensrommet er ikke bare science fiction. I følge forskerne er Mars den planeten vi først kommer til å bosette – trolig allerede fra 2050.

– Begynn med blanke ark – uten begrensninger - og kom med nye og innovative løsninger på hvordan de teknologiske utfordringene innen transport, bygg, miljø og energi kan løses på Mars, var AF Gruppens oppfordring i oppgavekriteriene.

Den landsomfattende konkurransen ble endelig avgjort i dag da vinnerne ble kåret. I juniorklassen, som omfattet aldersgruppen under 18 år, gikk seieren til klasse 6b ved Røyneberg Skole. Deres forslag var å bruke genmodifiserte planter og vindkraft for å skape levelige vilkår på Mars.

Johansens vinnerforslag Mars: Naturens søte hevn består av flere byer lokalisert i store bobler, i et bærekraftig miljø med en styrbar atmosfære. Johansen er 39 år, og ansatt i selskapet IRIS i Stavanger.

– AF Gruppen har vekstambisjoner og trenger mange flinke medarbeidere i fremtiden, og vi håper dette kan bidra til at vi vil være attraktive på jobbmarkedet. I et lenger perspektiv håper vi at dette kan bidra til økt interesse for naturvitenskap. Responsen har således vært overveldende, sier konsernsjef i AF Gruppen Pål Egil Rønn.

Kostnadsrammen ville Rønn ikke gå nærmere inn på. – Fokuset skal på kreativiteten og den energien som er lagt ned på å skape gode løsninger for fremtiden, sier han.

Flere hadde latt seg overraske av de kreative og nytenkende løsninger som vinneren presenterte, også en alltid entusiastisk astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

– Jeg er veldig imponert. Jeg tror mange av de løsningene som er foreslått her vil bli brukt når man skal bosette seg på Mars. Dette var en spenstig og banebrytende konkurranse. finner ikke noe mer spenstig eller storslagent når man fra bunnen av skal designe et nytt hjem, en planet for menneskeheten, boblet Røed Ødegaard. Han satt i den fagtunge juryen der Rønn var juryleder.

Etter planen skal vinneren av seniorklassen få en times tur i verdensrommet, med en oppskytning planlagt i løpet av 2012 fra USA. Men foruten ære og heder fikk alle finalistene i alle aldre hver sin diplom og iPad.