Bruk kunnskapen til Sintef Byggforsk

Det var utrolig interessant å følge den interne konferansedagen Sintef Byggforsk hadde i Operaen torsdag. Norge kan være stolte av å ha et av Europas ledende byggforskningsinstitutter. Det ligger utrolig mye kunnskap både i veggene i institusjonen – og ikke minst i hodene på dem som jobber der. Denne kunnskapen MÅ vi bruke mer av. Det som imponerer mest er at Sintef Byggforsk ligger helt i front også når det gjelder nye teknologi.

 

Nano for liten og Nano for stor vil åpne en ny verden på mange områder – ikke minst når det gjelder å finne frem til nye isolasjonsprodukter som kan bygges inn i en betongkonstruksjon. Det betyr at man fortsatt kan bygge tynne vegger, men likevel vil man ha samme isolasjonsevne som de mest massive passivhuskonstruksjonene vi har i dag, hvor man har vegger på 50 – 60 centimeter.

Byggforskserien er en av Norges mest verdifulle oppslagsverk. Denne finnes i dag i en form som gjør at den er anvendelig også i vår moderne dataalder. Bruk den mer, sier vi.

Vi opplever nå en storflom på Østlandet som vi ikke har sett på 16 år. I Sintef Byggforsk har man svarene på det meste også når det gjelder flom. Hadde man fulgt anvisningene ville vi ikke hatt den katastrofen vi nå ser.

I dag melder vi om at 16 000 hedemarkinger må koke vannet på grunn av E`coli-fare. I Sintef Byggforsk finnes landets fremste eksperter på nettopp dette med vannkvalitet og utforming av vannverksløsninger. Bruk dem.

I dag ble redaktøren gjort oppmerksom på en ny fare vedrørende vannforsyningen. Vannverkets ansvar stanser ved stoppkranen til bygget hvor vannet leveres. Men i store skolebygg eller sykehus kan det utvikles mange farlige stoffer i vannrørene. Det er byggeierens ansvar. Spesielt i helseinstitusjoner kan slike uhumskheter skape farlige situasjoner. Må det skje en skikkelig epidemi på et sykehus eller et sykehjem før noen tar affære?

Dette var en intern konferanse og en lang rekke sentrale problemstillinger ble tatt opp. Vi skulle ønske at en del av landets ledende politikere og byråkrater hadde blitt tvangsplassert på de fremste benkeradene i Operaen. Da kan der være at de omgående hadde gjort noen konkrete vedtak.

Det offentlige må etter vårt syn bruke langt mer penger på den jobben Sintef Byggforsk gjør. Det vil være vel anvendte penger.

Vi vil forslå at Sintef Byggforsk vurderer å legge fagdagen til Byggedagene i mars i 2012. Da vil langt flere få de viktige budskapene med seg. Der er jo også politikerne og ikke minst brukerne/samarbeidspartnerne.

I første utgave etter ferien vil Byggeindustrien følge opp med mye stoff rundt Sintef Byggforsk. Da vil vi også lage et spesialtema for arkitekter, rådgivere og konsulenter. Har noen gode tips om nyheter og reportasjer så send en melding til redaktør Arve Brekkhus – ab@bygg.no