Takk til hverdagsheltene

Når Norge opplever naturkatastrofer av ulik art, dukker de frem – hverdagsheltene. De ofrer ferie og fritid og står på natt og dag for å berge folk og verdier. Det vi har sett de siste dagene både i Østerdalen og i Gudbrandsdalen – og i andre deler av landet som har opplevd flom, er at folk kaster det de har i hendene og hjelper til.

Vi har sett en fantastisk innsats også for fra det profesjonelle apparatet i sivilforsvar, politi, Jernbaneverk, Statens vegvesen og mange andre etater, frivillige og ikke minst fra alle i bygge- og anleggsnæringen som har brukt det som er av ressurser for å hindre at katastrofen skulle utvikle seg.

Det er imponerende når man i løpet av en pinsehelg kan sikre at ferdselen fra nord til sør kommer i gang igjen takket være en provisorisk bru i Storelvdal. Men det har vært mange ulike aksjoner for å sikre liv og ferdsel og for å sikre at trafikken kom i gang igjen.

Vi vet fortsatt ikke hva som vil skje i dagene som kommer. Men det vi har sett de siste dagene – særlig på Østlandet – er at naturkreftene er enorme.

Vi har all mulig forståelse med ordføreren i Sel som uttrykker stor frustrasjon for at all planlegging bl a i NVE tar så ufattelig lang tid. Det må nesten en katastrofe til for at det skal skje noe. Nå er det viktig at man fra lokalt politisk hold holder trykket oppe slik at Regjeringen virkelig følger opp med bevilgninger som monner.

Ellers har de siste dagers hendelser vist at man må få en helhetlig statlig styring når det gjelder planlegging av vegtraseene for de store gjennomfartsårene. I Gudbrandsdalen har man kranglet i årevis om hvor E6 skal gå. Vi forstår ikke at man ikke kan samle seg om sikre veglinjer høyt opp fra vannveier og elver for det som tross alt er landets viktigste blodåre i samferdsel-Norge.

Nå planlegges det flykjøp i mangemillardklassen for forsvaret. Den største trusselen i dag kommer heller fra naturen selv - og da er det kanskje bedre å bruke noen av disse milliardene på å sette landets infratstuktur i god stand. Da trengs masse penger til elveforebygging - og vi trenger heller gravemaskiner og hjullastere - og fagfolk som kan bygg og anlegg for å sikre land og folk.