Utvider Ekofisk 40 år etter

40 år etter at det norske oljeeventyret startet på Ekofisk, godkjente Stortinget torsdag en plan for utbygging som skal øke utvinningen med om lag 470 millioner fat oljeekvivalenter.

Planen for utbygging og drift av Ekofisk Sør og Eldfisk II ble banket igjennom på dagen 40 år etter at daværende statsminister Trygve Bratteli (Ap) åpnet oljeproduksjonen på Ekofisk og gjorde Norge til et oljeproduserende land.

– Godkjenningen av de to planene innebærer at Ekofisk nå blir forberedt for produksjon i flere tiår framover, heter det i en pressemelding fra operatørselskapet ConocoPhillips.

Tidsplanen for Ekofisk Sør er produksjonsstart sent i 2013, mens det etter planen skal være produksjon på Eldfisk II i 2015. Ekofisk-feltet kom i produksjon i 1971, mens Eldfisk produserte fra 1979. De to feltene står for hoveddelen av produksjonen fra Ekofisk-området, som i 2010 var på gjennomsnittlig 264.000 fat oljeekvivalenter brutto per døgn.

Venstre er kritisk til stortingsflertallets avgjørelse fordi det ikke samtidig ble gjort vedtak om å forsyne installasjonene med kraft fra land for å redusere CO2-utslipp.

– Elektrifiserer man ikke dette feltet ved en slik stor ombygging, er jeg ganske overbevist om at det aldri kommer til å bli elektrifisert, sa Venstres Borghild Tenden i sitt innlegg i stortingsdebatten.