Universitetet blir hvitt

Sentrumsbygningene ved Universitetet i Oslo på Karl Johans gate skal skifte farge. Fra gul til hvit. Og det er helt riktig, historisk sett.

Statsbygg bygger om og restaurerer de fem sentrumsbygningene ved Universitetet i Oslo. Blant annet skal tak, fasader og vinduer rehabiliteres. Det er i den forbindelse det blir en fargeendring på bygningene.

1960-tallet
Det er gulfargen som nå forbindes med Domus Media, Domus Biblioteca, Domus Academica, Professorboligen og Gymnastikkbygningen, men slik har det ikke alltid vært. De som har levd litt lenger og har ”husken” i behold, kan fortelle at universitetsbygningene var hvite til utpå 1960-tallet.

- Nå skal hvitfargen tilbake igjen, og det etter råd og anbefaling fra Riksantikvaren, forteller Statsbyggs prosjektleder Lars Prestegård.

Tilbakeføre
I et notat skriver Riksantikvaren: "Universitetet har stått med gul farge i en del år, og mange har nok vent seg til dette uttrykket. Universitetet vil kanskje virke "nytt" og annerledes. For Riksantikvaren er det imidlertid et viktig prinsipp at man kan tilbakeføre bygningen med den overflate og farge arkitekten planla prosjektet med, og ikke la dagens tanker om farger være det styrende. For Riksantikvaren er farger i liten grad snakk om “stygt og pent”, men om helhet, historisk begrunnelse og kulturhistorisk verdi."

Universitetet var opprinnelig pusset med kalkpuss og malt med kalkmaling i en hvitaktig farge. Fasadene har vært pusset om og reparert i flere omganger.

Kalkpuss
- Som et ledd i rehabiliteringen har fasadene blitt undersøkt, og det har vist seg at dagens puss sitter dårlig. Vi skal derfor erstatte den med kalkpuss som opprinelig ble brukt på veggen. Dette vil i likhet med fargevalget også være en tilbakeføring i retning av det originale utseendet, sier Lars Prestegård.

Riksantikvaren mener det er svært gledelig at universitetsanlegget får sitt opprinnelige uttrykk og farge tilbake: ”I dette helhetlige anlegget er fargen med på å understreke de klassiske forbildene, og den lyse, lette fargen er en del av den arkitektoniske idé. Bygningene ble kalket i ens farge, der de arkitektoniske elementene og detaljene ga lys og skyggevirkninger som gir eleganse og liv til det stramme uttrykket.”

Statsbygg starter arbeidet med fasadene nå i sommer og regner med å være ferdig våren 2014.