Hei og myr får bedre vern

Kystlynghei er en truet naturtype sammen med slåttemark og myr. Nå skal naturtypene vernes gjennom riktig skjøtsel, melder Forskning.no.

Det var i den nye Rødlista som ble presentert i mai at kystlynghei, slåttemark og slåttemyr ble vurdert som truet. Nå vil Naturmangfoldloven bidra til at bedre skjøtsel sikrer livsmiljøet for arter som er avhengig av disse naturtypene.

I dag regner man med at de karakteristiske kystlyngheiene er redusert med 90 prosent. Og gjengroingen blir stadig tydeligere.

– Det er anslått at bare ti prosent av det opprinnelige heiarealet er noenlunde intakt, sier Ann Nordenhaug og Line Johansen fra Bioforsk. Direktoratet for naturforvaltning har utarbeidet et utkast til handlingsplan for kystlynghei der målrettet skjøtsel i form av beiting, lyngbrenning, rydding av skog og kratt er de viktigste tiltakene.

– Slike handlingsplaner vil kunne sikre at de mest verdifulle lokalitetene blir tatt vare på, men hvis flere lokaliteter skal ivaretas, kreves det også andre tiltak, sier Norderhaug og Johansen.

Regjeringen har foreslått gjennom naturmangfoldloven at kystlynghei skal være en utvalgt naturtype som må vernes. I Rødlista er også slåttemyr og slåttemark med, men her er det kommunene som vil få et særlig ansvar for å unngå forringelse av naturtypene, skriver Forskning.no