Slankere vegg gir 86 kvm ekstra

Moelvens patenterte bindingsverk, Iso3, fjerner kuldebroer i Miljøhuset GK som nå er under oppføring på Ryen i Oslo.

I tillegg gir bindingsverket brukerne av miljøhuset ekstra kvadratmeter boltreplass.

Valget av Iso3 gir 86 kvm mer inneareal fordi Iso3 muliggjør at veggene kan bygges slankere. Miljøhuset GK er passivhus og pilotprosjekt for den kommende grønne kvalitetsstandarden BREEAM NOR.

-Vi er fornøyd med ordren på 11.000 løpemeter Iso3, sier daglig leder Sven Egil Holmsen i Moelven Iso3 AS.

Samtidig som dette er en stor ordre sier Holmsen at miljøprosjektet en god referanse for Moelven Iso3.

- I dette bygget gir Iso3 en enklere vegg å bygge, samtidig som innearealet øker betydelig. Dette ser vi også i andre yrkesbygg med lavenergi- eller passivhusstandard. Det trengs gode løsninger, og Iso3 gir en enklere og en mer lønnsom måte å bygge veggen på, poengterer han.

Tryggere med tynnere vegg
Entreprenøren BundeBygg AS har ansvaret for byggingen av Miljøhuset GK, som oppføres for miljøbedriften GK (Gunnar Karlsen). Prosjekteringsleder Bjørn Hauge og tømrerformann Jarle Magnushommen i BundeBygg ser også fordelene med Iso3.

- Etter å ha vurdert Iso3 fra Moelven, så vi raskt at vi kunne bygge Miljøhuset GK med tynnere vegger. Samtidig reduseres risikoen i form av at vi blant annet kunne kutte ut et lag med isolasjon. Dette gir oss bedre kontroll. I tillegg til at vi føler vi får bedre vegger nå som det tradisjonelle bindingsverket er valgt bort, oppnår vi også fordeler både når det gjelder kostnader og arbeidsmengde, sier Hauge og Magnushommen.

Totalkontroll på miljøbelastning
Prosjektet er et pilotprosjekt i forhold til å teste ut den nye kvalitetsstandarden BREEAM-NOR. Dette blir en kvalitetsstandard som reduserer miljøbelastningene, og den norske tilpasningen av Europas ledende miljøklassifiseringssystem BREEAM. Den norske tilpasningen gjøres av Norwegian Green Building Council (NGBC), basert på stor dugnadsinnsats fra 100 bransjeledere fra hele bygg- og eiendomssektoren. Etter planen skal BREEAM-NOR lanseres høsten 2011 med egne sertifikater til bygg som oppfyller miljøkriteriene.

Passivhusskole
Etter over et år i markedet opplever Moelven Iso3 nå stadig bedre etterspørsel etter sitt isolerte bindingsverk.

- Vi ser at også sluttkundene nå begynner å etterspørre passivhus, etter at det i starten bare var spesielt interesserte arkitekter og utbyggere som beskrev dette. Også leietakerne til yrkesbygg er blitt mer bevisste, og etterspør bygninger med et godt energimerke, sier daglig leder Sven Egil Holmsen i Moelven Iso3 AS.

Gründer og teknisk sjef i Moelven Iso3, Haumann Sund har også troen på markedet for lavenergibygg.

- Vi leverer nå like mye til dette segmentet som til vanlige hus etter dagens krav. I vinter leverte vi også til Norges første passivhusskole - prosjektert som passivhus fra starten av. Skolen er Grøtte skole på Fannrem i Orkdal, som bygges av Skanska, avslutter Haumann Sund.