Privat utbygger kjøper kunst til offentlig vei

Denne uken har trafikantene langs E6 og fv 22 fått et helt nytt landemerke på Hvam.

Skulpturen Acanthus rager 12 meter i høyden, veier 3,8 tonn og kommer til å gnistre i skinnet fra kraftige lyskastere. Du kommer garantert til å legge merke til Acanthus når du om kort tid passerer de nye varehusene til Plantasjen og Maxbo på Hvam.

Den privatfinansierte skulpturen Acanthus er nemlig laget for å synes på lang avstand – og for å gjøre bilturen hyggeligere og mer interessant. Kunstverket er laget av den anerkjente kunstneren Thor Sandborg, og skal plasseres midt i rundkjøringen som er bygget i tilknytning til Plantasjen og Maxbo.

Mens utsmykning av offentlige veier og områder vanligvis finansieres av det offentlige, er det denne gangen utbyggeren selv som både har initiert og finansiert prosjektet.

Daglig leder Karl Erik Rimfeldt i Rimfeldt Eiendom forklarer gjerne hvorfor:

- Vi mener at private utbyggere har et stort ansvar for omgivelsene. Vi skal sørge for at mennesker trives og har det visuelt vakkert rundt seg.

Mennesker vantrives i en verden som kun består av betong og asfalt. Derfor har vi ingen problemer med å bruke noen kroner ekstra på å ferdigstille våre eiendommer med planter, gress og kunst. Faktisk mener vi at samfunnet burde stille strengere estetiske krav til alle som ønsker å tjene penger på byggeprosjekter av denne størrelsen, sier Rimfeldt.

- Men dette er ikke bare en plikt vi føler overfor omgivelsene - vi mener også at kunst og utsmykning er god butikk på lengre sikt. Kunder som trives, gir økt omsetning for våre leietagere. Og fornøyde leietagere, gjør oss enda mer attraktiv som en seriøs aktør i eiendomsbransjen. Verre er det i grunnen ikke, sier Rimfeldt og viser til at investeringer i beplantning og kunst signaliserer langsiktighet og kvalitet.

- Det samme gjelder for øvrig den arkitektoniske utformingen av bygningene. Når vi valgte å gi oppdraget med å tegne det nye Maxbo-senteret til Niels Torp, som er en av landets mest anerkjente og etterspurte arkitekter, var det ikke fordi vi trodde det kom til å bli billig. Derimot følte vi oss sikre på at han kom til å tegne en bygning som på en positiv måte ville skille seg vesentlig fra andre typiske byggvarehus. I dag kan alle se at det er nettopp dette han har gjort, mener Rimfeldt.