Spår teknisk opptur de neste årene

En ny markedsrapport fra Norsk Teknologi gir grunn til optimisme i de tekniske installasjons-fagene.

Markedet har snudd opp etter finanskrisen og det forventes vekst de nærmeste årene.

– Det er spesielt boligmarkedet som leder an. Etter et par vanskeligere år er etterspørselen og byggeaktiviteten økende. Spesielt gjelder det leiligheter. Høy befolkningsvekst, fortsatt sentralisering, solid inntektsvekst og bedret stemning blant husholdningene, taler for økt etterspørselsvekst, sier Jostein Skree, adm. direktør i Norsk Teknologi. –Veksten fortsetter også i 2012-2013, hvor vi regner med at boligbyggingen er tilbake til 30 - 32 000 boliger i året, samme nivå som i 2007, da norsk økonomi sist var på toppen. Også yrkesbyggmarkedet er stabilisert og økende. 2010 markerte bunnivået for yrkesbyggmarkedet. Det har siden da vært vekst i antall gitte igangsettingstillatelser. Det gir utslag i økt faktisk igangsetting fra 2011 og inn i de neste årene, sier Skree.

Tekniske installasjoner utgjør en stadig større andel av byggmarkedet. I nye boliger med enkel standard er om lag ¼ av byggets kostnader tekniske installasjoner. I avanserte kontorbygg og sykehus øker andelen til nærmere halvparten av byggets kostnader. Og de tekniske fagenes andel har økt over det siste tiåret. Det er flere grunner til økningen, blant annet at byggherrer og leietakere stiller økte krav til funksjonalitet, komfort, energiløsninger og innemiljø. –Vi forventer at denne utviklingen vil fortsette også de neste årene, bl.a. som følge av strengere forskrifter, energimerkeordningen og generelt markedets økende fokus på energieffektive installasjoner, energistyring og integrerte løsninger som viktige innsats-faktorer for grønne og samtidig funksjonelle bygg, sier Jostein Skree.

Markedsrapporten, som er utarbeidet i samarbeid med Prognosesenteret, viser at det totale markedet for tekniske installasjoner i 2011 forventes å øke med om lag 5 % sammenlignet med året før. Og veksten fortsetter om lag med samme takt i 2012 og 2013. Statistikk fra NAV viser at sysselsettingssituasjonen også er god. – Det er nå i underkant av 2 % registrert arbeidsledighet blant elektrikere i Norge, avslutter Jostein Skree.