Rekordlang gassrørledning snart ferdig

Fem norske dykkere begynner i helgen arbeidet med å sveise sammen Europas lengste undersjøiske gassrørledning på 80 meters dyp.

 

Arbeidet med den rundt 1.200 kilometer lange gassrørledningen Nord Stream mellom Russland og Europa nærmer seg slutten. Onsdag var de tre delene på plass. I helgen starter arbeidet med å sveise dem sammen før Europas lengste undersjøiske gassrørledning testes og etter planen settes i drift i oktober.

Utfordringer

Firmaet Technip Norge er ansvarlig for den utfordrende sveisejobben.

– Det er ikke utført så store oppdrag under vann tidligere. Vi regner med at dette skal gå greit, men det er ikke utfordringsfritt. Rørets diameter er 20 centimeter større enn det som tidligere er sveiset, sier prosjektsjef Jahn Erling Nakkestad i Technip Norge til NTB.

Gassrørledningen Nord Stream skal transportere gass fra Vyborg i Russland til Lubmin i Tyskland, og den skal bestå av to parallelle hovedlinjer.

Ledningen sveises sammen i finsk farvann rundt 40 kilometer fra Hangö, og i svensk farvann øst for Gotland. Det utfordrende sveisearbeidet pågår på 80 og 110 meters dyp og vil ta om lag fem uker.

55 milliarder kubikkmeter

Diameteren på gassrørledningen har ført til at Technip har måttet bygge om utstyret. Det krevende arbeidet utføres av 34 dykkere, hvorav fem er norske.

– Dykkerne har fått trening spesielt for dette oppdraget, sier Nakkestad.

Gassrørledningene vil ha en samlet årlig kapasitet på 55 milliarder kubikkmeter, melder Reuters. Arbeidet med den andre delen av anlegget er også godt i gang og skal være ferdig i april neste år.

Nord Streams hovedaksjonærer er russiske Gazprom og de tyske selskapene E. ON Ruhrgas og BASF-Wintershall. Gassrørledningen går gjennom russisk, finsk, svensk, dansk og tysk farvann.

Gasskrangel

Hensikten med rørledningen er å ha en alternativ transportrute til ledningen gjennom Sentral-Europa. Blant andre Tyskland har hatt et sterkt ønske om dette på grunn av usikkerheten rundt forsyning flere gasskrangler mellom Russland og Ukraina har skapt.

Teknologien til den rekordlange gassrørledningen ble første gang brukt til den litt kortere Langeled-ledningen mellom Norge og Storbritannia, som åpnet i 2006.

Simon Bonnell, som leder den finske arbeidsgruppen for Nord Stream, er sikker på at gassrørledningen blir en suksess, selv om den er blitt kritisert av miljøvernere.

– Sikkert

At Tyskland nylig utsatte planene om utvidet bruk av kjernekraftverk etter ulykken i Japan, tror han kommer til å styrke naturgassens posisjon i det europeiske energimarkedet. Han avviser også påstander om sikkerhetsrisiko.

– Et rør under vann er en av de sikreste måtene å transportere gass på. For ledninger på bakken er for eksempel risikoen for terrorangrep mye større, sier Bonnell til det finske nyhetsbyrået FNB.

Miljøvernorganisasjoner har vært svært bekymret for prosjektet. Men ifølge det finske naturvernforbundet har havet eller havbunnen hittil ikke tatt alvorlig skade.

Miljøbekymring

– Men man må huske at prosjektets største miljøpåvirkning ikke har med Østersjøen å gjøre. Det er strekningen på land fra Nord-Russland til Vyborg som gjør mest skade, sier miljøverneksperten Tapani Veistola til FNB.

Greenpeace er på sin side spesielt bekymret for at gassrørledningen går gjennom et gyteområde for torsk utenfor øya Bornholm i Danmark.

Ifølge Nord Stream er den største trusselen mot gassrørledningen skipsankere. I 2007 traff et anker en britisk gassrørledning og forårsaket to måneders stans i gasstransporten. (©NTB)