Svake elever søker seg til yrkesfagene

Opp mot halvparten av elevene på flere yrkesfag har under 3 i karaktergjennomsnitt fra ungdomsskolen. NHO frykter utarming av yrkesutdanningen.

Yrkesfagene ved Norges videregående skoler tiltrekker seg få flinke elever, viser en rapport som Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget på oppdrag for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i Oslo og Akershus, skriver Aftenposten.

SSB har undersøkt hele elevkullet som gikk ut av ungdomsskolen våren 2009, og har laget en oversikt over hvilke videregående utdanninger de fordeler seg på samme høst.

Funnene viser blant annet at mens 45 prosent av elevene på byggfag har snittkarakterer under 3, har bare 3 prosent av elevene på studiespesialisering, tidligere allmennfag, like dårlige karakterer fra ungdomsskolen.

Andelen karaktersvake elever på yrkesfag er klart høyere i hovedstaden enn i resten av landet. SSBs rapport viser også en klar sammenheng mellom karakterer fra ungdomsskolen og frafall i videregående skole. Av elevene i Oslo med under 3 i snitt som startet på byggfag høsten 2004, var det bare 13 prosent som fem år senere hadde fullført utdanningen.

NHOs næringspolitiske leder i Oslo og Akershus Kristian Skjølaas er bekymret.

– Enkelte yrkesfag i den videregående skolen synes å bære preg av oppbevaring mer enn et aktivt og bevisst yrkesvalg fra elevene, sier han til avisen.

Han frykter at yrkesfag med høy andel karaktersvake elever på sikt kan utarmes og dermed bli lite attraktive.