Tak over tak på Slottet

På oppdrag fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet startet mandag 2. mai Statsbygg arbeidet med utbedring av taket over hovedfløyen på Det kongelige slott.

Arbeidene som nå pågår i slottsgården er forberedende og vil ikke være synlig fra slottsplassen under årets 17. mai-feiring. Etter 17. mai vil arbeidene også starte foran på slottsplassen.

Frittstående tak
Et frittstående tak som hviler på åtte pilarer, vil bli reist utenfor slottets vegger. Dette skal beskytte bygningen mens arbeidet på slottstaket pågår og vil være det som er mest synlig for publikum i byggeperioden. Pilarene er ikke festet til Slottet, men fundamentert i bakken utenfor. For å sikre at Slottets fasade forblir synlig i bybildet, vil det ikke bli trukket presenning mellom tårnene.

Statsbygg gjennomfører prosjektet i nært samarbeid med Det kongelige hoff og Riksantikvaren og arbeidet er forventet å pågå i omlag 16 måneder, det vil si også under 17. mai-feiringen i 2012.

Råteskader
Slottstaket ble ikke rehabilitert under den forrige oppussingen av Slottet på slutten av 90-tallet, men en utbedring er påkrevet nå. Taket er lekk, og fuktighet har gitt råteskader både i bordtaket og bærende konstruksjoner.

De store loftene på Slottet stod kalde og luftige i mer enn hundre år, men de siste 20 årene har bruken av loftene endret seg og de har blitt delvis oppvarmet. Varmen fører til at snøen på taket smelter, og smeltevannet trenger inn i takkonstruksjonen. Problemet forsterkes av at kobberkledningen på taket er skadet, og at det mangler papp under den. Innenfra danner varm luft fra loftet kondens mot kobberkledningen.

Dette skal gjøres
Arbeidet som nå skal utføres på taket består i å:

* fjerne gamle kobberplater
* utbedre råteskader
* etterisolere taket
* legge ny kobbertekking
* legge papp
* reparere rekkverket rundt taket
* utbedre tekniske anlegg på taket

Med dette arbeidet vil skadene være reparert og taket sikret for framtiden. Samtidig heves taket noe, slik at utluftingen blir god og taket kan isoleres. Etterisoleringen vil gi innsparinger i utgiftene til oppvarming.

Kostnadsrammen for prosjektet er 112,6 millioner kroner.