Søppelhovedstaden har mye å lære

En fersk undersøkelse fra Norstat viser at kun hver fjerde person i Oslo leverer brukte duppeditter hos forhandler, mens halvparten av folk i Nord-Norge gjør det samme.

3 av 4 nordmenn kjenner til at de kan levere kassert og ødelagt småelektronikk hos forhandler, men Oslofolk har lavest kjennskap til denne ordningen - og er også de med dårligst vaner og holdninger til håndtering av slikt avfall.

- Oslofolk har mye å lære av resten av landet, sier administrerende direktør i returselskapet RENAS, Gunnar Murvold, som står bak undersøkelsen.

- Med høyest forhandlertetthet i hele landet, burde Oslo vært på toppen av disse statistikkene, ikke på bunnen. Derfor har vi utfordret de tre sentrale ordførerkandidatene i Oslo til debatt om hva som kan gjøres for at Oslofolk skal bli flinkere. Ordfører Fabian Stang møter tirsdag til miljøduell mot utfordrerne Rune Gerhardsen og Carl I. Hagen.

Oslofolk er klart dårligere enn resten av landet til å levere inn og sørge for miljøriktig håndtering av elektrisk avfall. 20 prosent av folk i hovedstaden kaster duppedittene sine rett i søpla. Duppeditter kan inneholde alt fra livsfarlig kvikksølv til kreftfremkallende bromerte flammehemmere - røykvarslerer inneholder til og med radioaktivitet. Dette er viktig at blir håndtert riktig. Havner slike miljøfarlige produkter i restavfallet vil de slippe ut og kunne skade mennesker, dyr og naturen.

- Forhandlerne har forsømt informasjonsplikten sin, og gjør ikke nok for å sikre høy innsamlingsgrad. Når 39 prosent av de som bor i Oslo, ikke har hørt om at de gamle produktene kan leveres hos forhandler, er det ikke rart at resultatene blir nedslående i Oslo, sier Gunnar Murvold i RENAS.

I undersøkelsen svarer 20 % av Osloboerne at de kaster småelektronikken i restavfallet. Det tilsvarende tallet for hele landet er 13 %.

I Nord-Norge er det kun 9 % som oppgir at de kaster slike produkter i restavfallet.I Oslo svarer så mye som 20 % at de ikke var klar over at kassert småelektronikk kunne leveres inn overhodet. På landsbasis oppgir kun 9 % at de ikke visste det var mulig å levere inn slike produkter.På Vestlandet er kunnskapen om innleveringsmuligheten hos forhandler størst:

86 % kjenner til dette. Osloboere er igjen i andre enden av skalaen, der kun 65 % kjenner til ordningen.Folk i Oslo har også lavest kjennskap til kommunale avfallsmottak. Kun 21 % er klar over at det er mulig å levere kasserte elektriske produkter ved slikt mottak.45 % av nordlendingene benytter seg vanligvis av innlevering hos forhandler, i skarp kontrast til folk i Oslo (24 %).