Oppkjøpene fortsetter

For den som følger godt med på bygg.no, er det ikke noen stor nyhet at det skjer mange oppkjøp i bygg og anlegg om dagen. Dette er også en utvikling vi har varslet om lenge. Vi får stadig henvendelser for selskap som jobber i markedet for kjøp og salg av bedrifter, og de melder at pågangen er sterkt økende. I følge disse selskapene er det mange bedrifter som selger seg alt for billig på grunn av at man ikke har fått priset selskapet rett.

Fortsatt tror vi at det er langt igjen til at vi får svenske forhold hvor de tre største entreprenørene i Sverige kontrollerer 20 % av markedet. I Norge kontrollerer de tre største BA-bedriftene kun 10 % av markedet.

Oppkjøp av bedrifter skjer i rykk og napp. Noen ganger skjer det mange og store oppkjøp på kort tid. I Norge skjedde det utrolig mye i årene rundt 1985. Om ikke situasjonen er lik nå, ser vi en betydelig strukturendring i markedet. De store blir større. Vi har også sett en utvikling hvor de store entreprenørene kjøper bedrifter som gjør at de kontrollerer mer av verdikjeden. I det siste har vi sett en påtakelig økning i oppkjøp av både store og små anleggsentreprenører.

Det skal bli interessant å se om dette også vil påvirke forholdet mellom de organisasjonene vi har i byggenæringen.

Det skal også bli interessant hvordan de største aktørene vil utvikle seg. Her har vi i Byggeindustrien gjennom en årrekke ført løpende statistikk når det gjelder 100 største bedriftene i bygg og anlegg (listen går faktisk utover de 100 i dag). Vi blir ikke overrasket om det blir en god del rokkeringer selv blant de ti største bedriftene i løpet av de neste to årene.