Sterke krefter vil ha kraftlinje i Hardanger straks

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) får varm støtte fra kraftbransjen og næringslivet hvis han bestemmer seg for bygging av en kraftlinje med høye master gjennom Hardanger.

Torsdag hadde Riis-Johansen invitert politikere, kraftbransje og organisasjoner til en høring om den omstridte kraftlinjen. Bakgrunnen var innstillingene fra fire utvalg som har vurdert behovet for kraftlinjen og muligheten for sjøkabel.

Både tilhengere og motstandere av luftspenn i Hardanger mente å finne støtte for sitt syn i utvalgsinnstillingene.

Ikke avgjort
– Jeg kom for å lytte, det har jeg gjort og føler at jeg har fått med meg mange relevante argumenter, sier olje- og energiminister Riis-Johansen etter møtet.

Han syntes ikke det kom fram så mye nytt, men fant interessante nyanser i argumentasjonen.

Både Naturvernforbundets Lars Haltbrekken og Klaus Rasmussen fra Bevar Hardanger kalte høringsrunden et spill for galleriet. Det er Riis-Johansen helt uenig i, og sier at han ikke har bestemt seg.

– Når kommer avgjørelsen?

– Jeg kan ikke gi noen dato nå, men jeg er opptatt av at det skal skje raskt, sier statsråden.

– Utsett
Ordførerne i Hardanger-kommunene som blir mest berørt av den nye kraftlinjen, som skal gå mellom Sima i Eidfjord kommune og Samnanger, håper regjeringen utsette vedtaket om bygging.

Hardanger-ordførerne sammen med Hordaland fylke og blant andre Naturvernforbundet og Turistforeningen mener at det er tid nok til å å utrede alternativer for å skaffe mer kraft til Bergen. Hvis Sima-Samnanger likevel skal bygges, går de inn for en sjøkabel. De mener utvalgenes utredninger har styrket dette alternativet.

Tidligere leder i Granvin ungdomsråd, Synnøve Kvamme, ba om en ærlig debatt der det kommer fram at den nye kraftlinjen ikke er nødvendig for å skaffe kraft til Bergen. Hensikten er å skaffe elektrisitet til plattformer i Nordsjøen og å gjøre det mulig å eksportere kraft fra nye småkraftverk

– Staten vil håve inn milliarder på eksporten, og har råd til å betale for det eneste akseptable alternativet, som er sjøkabel, sa hun.

Vil ha luftspenn
Hardanger-ordførerne står sammen i kravet om sjøkabel. Torsdag fikk de sterk motbør av en ordførerkollega, Marit A. Aase (KrF) i Samnanger kommune.

– Mitt budskap er ganske radikalt. Vi ønsker at linjen skal bli bygget etter den traseen som er valgt, sa ordfører Aase, som ikke ønsket noen utsettelse. Hennes kommune hører ikke med til Hardanger-regionen.

Ordfører Jan Erik Rødland (Ap) i Granvin var ikke overrasket over standpunktet, men over at det ble framført så bastant. Han kunne glede seg over støtte til sjøkabelalternativet fra blant andre Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune.

– Bygg linjen nå
Både kraftbransjen og de mektige organisasjonene i næringslivet mener at det må tas en avgjørelse nå. .

– Vi mener kraftforsyningen til Bergen vil være for usikker uten en ny linje, framholdt konserndirektør Håkon Borgen i Statnett. Han sa at utvalget som har sagt at det ikke er behov for en ny linje før i 2020, bygger på en rekke tvilsomme forutsetninger.

Han fikk støtte fra den lokale netteieren i Bergen, BKK, som også er bekymret for strømforsyningen og fra LO, NHO og Bergen Næringsråd.

Både fagbevegelsen og næringslivet er engstelige for strømmangel eller at prisene i Bergensområdet skal bli skyhøye.

Administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge, som organiserer kraftselskapene, sa at alternativet med sjøkabel er dyrt og dårlig. Han oppfordret Riis-Johansen til å vedta bygging av luftspenn straks.