Gårder blir i familien

Nærmere 8 450 landbrukseiendommer skiftet eier i 2009. Det var omtrent samme antall som året før. Bortimot 60 prosent av disse eiendommene ble overdratt til familiemedlemmer, viser tall fra SSB.

De siste ti årene har snaut 5 prosent av landets 187 000 landbrukseiendommer blitt overdratt årlig. I 2009 var én av tre overdragelser et skifteoppgjør eller en tinglysing av retten til å sitte i uskiftet bo. Bortimot en tredjedel av overdragelsene var omsetninger i fritt salg, mens hver femte overdragelse ble registrert som gave. De fleste overdragelsene i kategorien gave var familieoverdragelser.

Lavere kjøpesum ved familieoverdragelser
Gjennomsnittlig kjøpesum for alle tinglyste omsetninger av landbrukseiendommer i fritt salg var 1 459 000 kroner. Dette tallet øker til 1 556 000 kroner dersom overdragelser mellom familiemedlemmer holdes utenfor. For overdragelser i fritt salg innenfor familien var gjennomsnittlig kjøpesum 1 067 000 kroner. Hver femte landbrukseiendom omsatt i fritt salg forble i familien.

Den gjennomsnittlige kjøpesummen for landbrukseiendommer omsatt i fritt salg var høyest i Oslo og Akershus. For bebygde eiendommer der landbruk var oppgitt som formål på skjøtet, var den gjennomsnittlige kjøpesummen 3,1 millioner kroner i disse to fylkene. Tilsvarende tall for Troms var på omkring 650 000 kroner. For landet som helhet var gjennomsnittlig kjøpesum for denne typen eiendommer 1 528 000 kroner.

Én av tre til annet formål enn landbruk
Av landbrukseiendommene som ble overdratt i 2009, gav skjøtet opplysninger om at 67 prosent av dem skulle brukes til landbruksformål. Resten av de overdratte landbrukseiendommene fordelte seg med 19 prosent til boligformål, 9 prosent til fritidsbruk og 6 prosent til annen bruk. For Finnmark og Nordland var det oppgitt annet formål enn landbruk for godt over halvparten av overdragelsene. I Nord-Trøndelag og Østfold var det oppgitt landbruk som formål ved fire av fem overdragelser.