Kollektivforsinkelser koster 3 mrd kroner

Forsinkelser i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus koster 3 milliarder kroner i året, viser en undersøkelse som Urbanet Analyse har laget for Ruter.

Ruter ga Urbanet Analyse i oppdrag å spørre 2.300 trafikanter om hvilke krav de har til kollektivtrafikken. Selskapet har også beregnet pris på hva forsinkelser koster de reisende.

Undersøkelsen er en såkalt tidsstudie og ifølge Urbanets daglige leder Bård Norheim den største av sitt slag i Norden.

De reisende har selv satt en verdi på reisetid og ventetid. Dette gir et mål på samfunnsøkonomiske kostnader ved forsinkelser, og hvor store investeringer som vil lønne seg for å få bukt med forsinkelsene, forklarer han overfor Aftenposten.

Analysen viser at forsinkelser koster trafikantene i Oslo og Akershus 3 milliarder kroner i året. Undersøkelsen er omtalt i bladet Samferdsel og viser videre at flere rammes av forsinkelser i Akershus enn i Oslo.

Et annet funn i undersøkelsen er at folk blir mer irritert og føler en større økonomisk belastning når forsinkelser skjer på fritiden. Folk føler konsekvensene sterkere på fritiden enn når de kommer for sent på jobben.

Undersøkelsen gir ifølge Norheim interessante svar på hva som kreves for å beholde dagens passasjerer, og skaffe flere passasjerer.

–Én til halvannen prosent av passasjerene vil forsvinne i året hvis ikke noe gjøres. Et bedre tilbud gir vekst, noe kollektivtrafikken i Oslo har fått til, sier Norheim.