Melkøya-stans kan påføre Statoil milliardtap

Den nye stansen i gassanlegget Snøhvit kan vare i flere uker. Etter en uke har Statoil ikke funnet feilen på anlegget, som anslås å eksportere for 200-300 millioner kroner i uka.

Det stadig kriserammede Snøhvit-anlegget på Melkøya i Hammerfest har vært stengt siden 20. desember, da det ble da avdekket en vannlekkasje som medførte at trykket bygget seg opp mellom kjølekretsene.

Statoil betegner stansen som alvorlig. Ifølge tall fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) utgjør eksportverdien for anlegget på Melkøya om lag 13 milliarder kroner i året. Det potensielle tapet for Statoil er derfor 200-300 millioner kroner for hver uke anlegget er nede, skriver NRK.

Gassproduksjonen ved anlegget har også tidligere vært helt eller delvis nede i flere uker. Selskapet ønsker ikke å kommentere tapssummene.

– Vi arbeider fortsatt med å kartlegge omfanget av lekkasjen. Det er et omfattende anlegg, men vi håper å bli ferdige denne uka, sier informasjonssjef Eskil Eriksen i Statoil til NTB.

Gassen som anlegget mottar, blir sendt fra Snøhvit-feltet i Barentshavet via en 43 kilometer lang gassrørledning. På land blir gassen nedkjølt til 163 kuldegrader og går over i flytende form.

Testingen konsentrert rundt sjøvannvarmevekslerne, som har vært et mareritt for Snøhvit-sjefene helt siden oppstarten i 2007. For ett år siden gikk mellom fem og sju planlagte utskipninger av gass, hver med en verdi på rundt 140 millioner kroner, tapt som følge av lignende feil, ifølge Finnmark Dagblad.