Radonsertifiserer Norge

Det siste året har det vært en voldsom vekst i antall fagfolk som utdannes og sertifiseres som radoneksperter.

Om radon

Radon er en radioaktiv gass som finnes naturlig i berggrunnen, og kan sive inn gjennom utettheter i boliger. Årlig dør omkring 300 nordmenn av lungekreft som en følge av gassen. Imidlertid er det i prinsippet enkelt å unngå faren dersom man sikrer nybygg under oppføring. Ved å legge en radonmembran under byggegrunnen, hindrer man gassen i å sive inn i boligen så lenge arbeidet blir utført med tilstrekkelig kompetanse.

Norge er sammen med Sverige og Finland de landene i verden med mest radon i bolighusene, på grunn av bergarter og det kjølige klimaet. Statens Strålevern gjorde i 2007 en undersøkelse av 750 nybygg som er oppført etter 1999. Undersøkelsen viser at rundt 10 prosent har en radonkonsentrasjon som overstiger den gamle grenseverdien på 200 bq/m3 .

Byggebransjen har opplevd et økt fokus rundt radonbeskyttelse, samtidig som nye byggeforskrifter påbyr radonsperre i tilnærmet alle nybygg. Om lag 300 nordmenn dør hvert år av lungekreft som følge av at de har radon i huset.

- Vi ser med glede at radonproblematikken har fått større oppmerksomhet i media det siste året. Dette fokuset har tydeligvis både bransjen og politikere også registrert. Det er nok ikke tilfeldig at vi opplever en stor økning i radonkursdeltakere, samtidig som politikerne strammer inn grenseverdiene og påbyr radontiltak i alle nybygg. Vi får høre fra fagfolk over hele landet at så lenge vi stiller med kurs, har de deltakerne klare på løpende bånd, forteller direktør i Icopal , Geir Haugersveen.

Rundt 500 fagfolk har blitt sertifisert som radoneksperter av Icopal siden januar 2010. Av disse har om lag halvparten deltatt på kurs i Icopals lokaler på Fjellhamar, og halvparten har fått opplæring rundt om i landet.

Fra og med 1.juli er det påbudt å bygge med radonmembraner, med mindre utbygger kan bevise at det ikke forekommer radon i området. Regjeringen vedtok også 1. november en endring i strålevernsforskriften, som nå sier at man må iverksette radonreduserende tiltak hvis måleverdiene overstiger 100 bq/m3 .

- Det er viktig at utførelsen av radonbeskyttende tiltak er helt feilfri. En liten glipp kan gjøre at skadelig gass lekker inn i huset. Gjennom radonsertifisering ønsker vi å bygge kompetansen som behøves for å sikre hus og hjem i hele landet. Vi har holdt kurs fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord. Nylig hadde vi fagfolk på besøk fra Rogaland og Østfold, og vi sendte også en delegasjon til Tromsø , forteller Haugersveen.

Salget av radonsperrer reflekterer den store holdningsendringen i bransjen. I 2010 doblet Icopal salget målt mot 2009. Selskapet er markedsleder innen radonbeskyttende membraner, og tilbyr et fullsortiment av offentlig godkjente radonbeskyttelsesprodukter.