Motstand mot vindkraftverk i Vest-Agder

Planen om et vindkraftverk på Kvinesheia i Vest-Agder møter motstand fra Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Statkraft Agder Energi Vind (SAE Vind) har søkt konsesjon på bygging av inntil 26 vindturbiner på et cirka 10 kvadratkilometer stort område på Kvinesheia i Kvinesdal og Lyngdal kommuner. Kraftverket skal etter planen produsere 60 megawatt.

DN mener at behandlingen av Kvinesheia vindkraftverk bør utsettes inntil det er utarbeidet en helhetlig plan for vindkraft i Vest-Agder, går det fram av en høringsuttalelse til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Inngrepsfrie naturområder
DN argumenterer blant annet med at områdene med inngrepsfri natur er blitt betydelig redusert i søndre del av Kvinesheia, og at bygging av vindkraftverket vil føre til bortfall av et gjenværende inngrepsfritt naturområde ved Londalsvannet.

Direktoratet viser til at ifølge budsjettproposisjonen som i høst ble lagt fram for Stortinget, er det regjeringens mål å ta vare på gjenværende inngrepsfrie områder. «Kvinesheia vindkraftverk medfører bortfall av inngrepsfrie naturområder i en region med få inngrepsfrie naturområder igjen», skriver DN.

Kongeørn
DN mener at et vindkraftverk på Kvinesheia vil få store konsekvenser for friluftslivet, og er ellers opptatt av kollisjonsfaren som vindturbinene kan medføre for kongeørn og for andre rovfugler på høsttrekk.

Dette rovfugltrekket berøres også av flere andre vindkraftplaner i området, og det er nødvendig å vurdere de samlede belastningene for rovfugl på trekk, skriver DN.