Flere dødsbranner siste helgen før jul

Den siste helgen før jul ble dramatisk med flere dødsbranner. I Bergen omkom to personer i brann søndag morgen.

Lørdag ble en person funnet omkommet etter en brann utenfor Nesna på Helgeland. Tre personer lyktes å komme seg uskadd ut av huset.

Søndag er fortsatt en mann i 60-årene savnet etter en brann i Lyngen Troms lørdag ettermiddag.

Søndag morgen ble et eldre ektepar i Herøy på Sunnmøre reddet ut av et overtent hus. Omtrent samtidig brant det i et tomt bolighus på Flusund, ikke langt fra Herøy.

Åsane
Det var en mann og en kvinne som omkom i husbrannen i Åsane i Bergen søndag formiddag, opplyser politiet.

– Røykdykkere gikk inn i huset etter at det ble meldt om røykutvikling. Kvinnen og mannen som befant seg i huset, ble hentet ut av røykdykkere og gitt hjerte- og lungeredning, men klokken 10.20 meldte helsepersonell på stedet at de avsluttet arbeidet og erklærte de to døde, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt til NTB.

De omkomnes alder var søndag ettermiddag ikke kjent.

Troms
I boligbrannen utenfor Nesna på Helgeland var fire personer til stedet i huset da det begynte å brenne lørdag ettermiddag. Tre personer kom seg uskadd ut, mens den fjerde personen brant inne. Huset brant helt ned.

Politiet kunne søndag ettermiddag ikke bekrefte hvem den omkomne er. Personen er sendt til obduksjon, sier operasjonsleder Bente Bygdås i Helgeland politidistrikt til NTB.

I Troms var søndag en mann i 60-årene fortsatt savnet etter en brann i et bolighus i Lenangsøyra i Lyngen lørdag ettermiddag. Mannen ble sett inne i huset kort tid før det begynte å brenne.

Størst risiko i romjulen
Siden begynnelsen av 1990-tallet har i gjennomsnitt 64 personer omkommet årlig i branner.

Risikoen for å dø i brann er størst i helgene. Høyest er risikoen i romjula, viser en gjennomgang av dødsbrannstatistikken for perioden 1986-2009 som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har foretatt.

Ifølge en annen fersk DSB-rapport er hjemmet den verste brannfellen: Åtte av ti dødsbranner skjer i egen bolig, først og fremst i kjøkken og stue.

Ifølge den samme rapporten ligger Norge lavt i antall branner i internasjonal målestokk, men når det gjelder antall omkomme ligger vi derimot på topp.