- Regjeringen gjør det lettere å være useriøs

Regjeringen vil fjerne revisjonsplikten for selskap med under fem millioner kroner i omsetning. Byggenæringens Landsforening varsler kamp mot forslaget som de mener gjør det lettere å være useriøs.

- Det blir lettere for de useriøse i byggenæringen når Regjeringen i dag foreslår å fjerne revisjonsplikten. Vi vil gå til Stortinget å be om at revisjonsplikten opprettholdes for bedrifter i byggenæringen, sier Audun Lågøyr, direktør næringspolitikk og kommunikasjon
i BNL.

Kan bli dyrt
- Det å fjerne revisjonsplikten handler i mindre grad om forenkling, men mer om reduserte kostnader. Denne reduserte kostnaden kan komme til å vise seg å bli dyr for folk som velger å bruke håndverkere som ikke har økonomien i orden og hvor kontrollen svekkes, advarer Lågøyr.

- Erfaringene fra Danmark viser at bankene likevel stiller krav om revisjon for å gi bedriftene lån og kreditter. Slik vil raskt utviklingen bli i Norge også, og da står næringsministerens utsagn om tidenes forenkling igjen uten innhold.

BNL og Fellesforbundet enige om revisjonsplikt
Lågøyr mener at myndighetene sammen med næringens aktører, må satse på virkemidler som fremmer seriøsitet, framfor tiltak som virker motsatt, BNL mener derfor at revisjonsplikten må opprettholdes for små selskap. Tidligere i år sendte BNL og Fellesforbundet i felleskap et brev til regjeringen.

- I en næring der useriøse aktører er etproblem, vil fjerning av revisjonsplikten bidra til at disse aktørene vil kunne operere enklere. Det som forsterker utfordringene for byggenæringen, er at det heller ikke finnes tilstrekkelige etableringsterskler for å starte opp virksomhet, spesielt rettet mot forbrukermarkedet. I få andre næringer er konsekvensene for kundene så store. I forbrukermarkedet er kjøp av hus og oppussing/ renovering av hjemmet en livsinvestering hvor det kan få store konsekvenser om man engasjerer useriøse bedrifter. Useriøse bedrifter får størrespillerom om revisjonsplikten forsvinner.

Les brevet her