Rask ombygging på Refstad

Statsbygg har ferdigstilt Refstad mottak i Oslo. Stedet er bygget om fra asylmottak til ankomsttransitmottak og har også skiftet navn fra Løren til Refstad mottak.

UDI henvendte seg til Statsbygg i april i år, og i løpet av kort tid har bygningene på Refstad blitt tilpasset for å kunne utføre funksjonen som ankomsttransittmottak.

Byggestart august
- Byggeperioden var fra 2. august med overlevering 1. oktober og offisiell åpning nå i desember. Prosjektet har vært et hasteprosjekt med en svært kort gjennomføringstid, og fremdriften har vært meget tilfredsstillende, sier prosjektleder Jenny Furseth.

Hovedombyggingen omfattet etablering av storkjøkken, spisesaler og oppussing av nye lagerlokaler og kontorer. Totalt ble prosjektkostnadene i underkant av 7 millioner kroner.

Bygningen med sine fem fløyer ble oppført av tyskerne som sykehuspaviljonger for offiserer i 1942. På 1950-tallet brant deler av A-fløyen ned og ble gjenoppbygd i to fulle etasjer.

5-7 dager
Ankomstransittmottaket er det stedet asylsøkerne kommer til etter at de har levert sin søknad om asyl hos Politiets utlendingsenhet (PU). I løpet av oppholdstiden på gjennomsnittlig fem til sju dager går de også gjennom en obligatorisk helseundersøkelse og mottar informasjon fra NOAS om sine plikter og rettigheter. Noen blir også intervjuet av UDI i denne perioden.

UDI har tidligere hatt ankomsttransitt på Tanum i Bærum, men ettersom kontrakten går ut ved nyttår, ble løsningen å bygge om på Refstad. Det er en egentlig en midlertidig løsning. For å effektivisere ankomstfasen, har UDI lenge hatt et ønske om å etablere et såkalt ankomstsenter sentralt i Oslo hvor både UDI, PU, NOAS og helsetjeneste er samlet. Inntil UDI har funnet egnede lokaler for et slikt senter, vil Refstad mottak ivareta ankomstfunksjonene.

Se fakta om prosjektet her