Kristiansund får beholde fødeavdeling

Folk i Kristiansund jubler over at helseministeren anbefaler å utsette avgjørelsen om byens sykehus får beholde akutt- og fødeavdelingene.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ber i et brev styret i regionhelseforetaket Helse Midt-Norge vurdere hva som kan gjøres for å se sykehusene i Nordmøre og Romsdal mer i sammenheng, konkret gjennom å organisere dem som ett helseforetak.

I dag er det to, Helse Sunnmøre – med lokalsykehusene i Volda og Ålesund – og Helse Nordmøre og Romsdal – med lokalsykehusene i Molde og Kristiansund.

Statsråden mener samtidig det er naturlig å vurdere dette før det tas stilling til hvor akutt- og fødeavdelinger skal ligge. I forrige måned ble det omstridte spørsmålet om Kristiansund skal ha akutt- og fødeavdeling utsatt, i påvente av en konsekvensutredning.

Glad ordfører

Nå utsettes avgjørelsen ytterligere, og det er ikke klart når saken igjen blir vurdert.

Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen (Ap) sprettet champagnen da nyheten ble kjent. Han tolker brevet som at regjeringen har slått fast at byen får beholde både føde- og akuttavdelingene.

– Dagens regjering har gitt denne garantien. Hva en ny regjering gjør, kan jeg ikke svare på, sier ordføreren til NRK.

Må vente med nytt sykehus

Under møtet i november vedtok styret i Helse Midt-Norge også at det skal bygges et nytt sykehus i Molde. I brevet som ble sendt onsdag konstaterer helseministeren at det vil ta seks til åtte år før Helse Midt-Norge har økonomi til å realisere planene om et nytt sykehus i Molde.

– I den dialogen jeg har hatt med Helse Midt-Norge RHF har jeg hele tiden framholdt betydningen av å sikre et kvalitativt godt helsetilbud, særlig med hensyn på rekruttering og å sikre robuste fagmiljøer, sier Strøm-Erichsen.

Ved Molde sjukehus er de ansatte skuffet. Hovedtillitsvalgt Bernd Müller kaller det et løftebrudd om hvordan framdriften for bygging av et nytt sykehus skulle være.

– Dette er trolig det verste svaret vi kunne få. Det skapes også usikkerhet om framtidig funksjonsfordeling, sier han til NRK.

7.000 protesterte

Sykehusstriden i Romsdal og Nordmøre har vart lenge, og har vært særlig betent i Kristiansund.

Da helseministeren besøkte byen i vår, ble hun møtt av minst 7.000 engasjerte nordmøringer. De protesterte mot planer om å legge ned fødeavdeling og akuttkirurgi ved sykehuset i Kristiansund og samle funksjonene ved sykehuset i Molde.