Sikkerheten på trikken i Oslo er for dårlig

Jernbanetilsynet mener Oslotrikken har for dårlige sikkerhetssystemer og mangelfull opplæring av ansatte. I tillegg er oppfølgingen av lovbrudd tilsynet tidligere har avdekket for dårlig.

Det kommer fram i en ny rapport fra Jernbanetilsynet om trikken i Oslo.

I rapporten påpekes blant annet mangler ved sikkerhetsstyringssystemet og at leverandører ikke har god nok oversikt over sikkerhetsrutiner. Tilsynet konstaterer også lang tids etterslep i tidligere påpekte sikkerhetsavvik.

Til sammen 13 avvik fra jernbaneloven og jernbaneundersøkelsesloven er konstatert ved Oslotrikkens drift og sikkerhetsrutiner, viser tilsynsrapporten.

Ingen av avvikene var imidlertid så alvorlige at de krevde strakstiltak.

– Vi ser at alle de grunnleggende kravene er tilfredsstilt og at tilsynet derfor har utvidet kontrollen til blant annet å innbefatte leverandører, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Oslotrikken til NTB.

– Omorganiseringen vi har vært gjennom, har gjort leverandørsiden mer kompleks, men både dette og det interne etterslepet er absolutt noe vi vil følge opp innen tilsynets frister, sier Asperud.

Jernbanetilsynet mener også at rapportering og oppfølging av uønskede hendelser og ulykker er for dårlig hos Oslotrikken. Transportselskapet gir heller ikke tilstrekkelig sikkerhetsopplæring til alle ansatte, slår de fast.

Jernbanetilsynets informasjonsdirektør, Erik Ø. Johnsen, ønsker ikke å utdype funnene i rapporten.