Kaldere i nord og litt varmere i sør

Verdenseliten i kombinert kan risikere temperaturer ned mot 20 minusgrader i Lillehammer lørdag. Da står også rennavviklingen i fare.

Lillehammer ligger rett nord for den delen av Sør-Norge som vil oppleve en viss temperaturstigning etter den strenge kuldeperioden vi nå har sett.

– I helgen vil vi se en utvikling mot gradvis høyere temperaturer og et nedbørområde som kommer inn fra sør. Nedbøren kommer lørdag inn over Rogaland, Agderfylkene, Telemark og den sørligste delen av Vestlandet. Vi tror Mjøsa vil representere den nordligste utstrekningen av nedbør og forhøyet temperatur, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Varmere i høyden
Når helgen er over vil temperaturen synke igjen i sør. Kombinertløperne i Lillehammer må gå under kaldere forhold enn de alpinistene som på samme tid konkurrerer i Superkombinasjon i europacupen for kvinner på Kvitfjell 40 kilometer unna.

– I høyden på Kvitfjell forventer vi 15-16 minusgrader, mens det i Lillehammer går ned mot 20 minus. Jo høyere opp vi kommer under disse forholdene, desto varmere blir det, sier Johnsen.

Dette meteorologiske fenomenet kalles inversjon og oppstår i stabile luftlag der toppen av luftlaget virker som et lokk og fanger luften under. Siden kald luft er tyngre enn varm, vil den synke.

– Vi opplever det ved en snødekt bakke med lite skyer over. Da vil alt som har større tetthet og hardhet enn lufta kvitte seg med varme mye fortere enn det lufta gjør, sier Johnsen.

Kaldt på vidda
I meteorologens langtidsvarsel for helgen opprettholdes værskillet i Nord-Trøndelag som vi har sett de siste dagene med for årstiden uvanlig varmt og til dels vått vær i Nord-Norge.

– I helgen vil nedbøren mer eller mindre bli borte i nord, muligens med et lite unntak for kysten av Finnmark. Her vil temperaturen generelt gå nedover. I kystområdene i nord vil ikke dette skje med brå hopp, svingningene er større på indre strøk sier meteorologen.

På Finnmarksvidda venter han temperaturer ned mot minus 30 i løpet av søndagen.