Færre går konkurs

Hittil i år har Brønnøysundregistrene registrert 14 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger enn i fjor. Men fortsatt er det langt igjen til nivået før finanskrisen satte inn i 2008.

Bare marginalt færre foretak gikk konkurs eller ble tvangsavviklet i november sammenlignet med oktober i år. Men samlet sett for årets elleve første måneder er konkurstallene langt lavere enn i fjor. Dette opplyser Brønnøysundregistrene i en pressemelding onsdag.

Det samlede antallet konkurser og tvangsavviklinger i Norge hittil i år er 5.206, mens det i samme tidsrom i fjor ble registrert 6.063 konkurser og tvangsavviklinger. For november er antallet 434 i år, mot 487 i fjor.

Sør-Trøndelag er det fylket som hadde størst nedgang i konkurstallene i løpet av årets elleve første måneder: 32,5 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger.

For de nordligste fylkene er trenden mer negativ. Finnmark har 10 prosent flere konkurser hittil i år, men har samtidig en sterk nedgang i antallet tvangsavviklinger. I Troms har noen få flere foretak gått konkurs så langt i år, mens nesten 40 prosent flere opplever at bedriften blir tvangsavviklet.

For november alene har også Akershus og Rogaland en dramatisk økning i de samlede tallene, men henholdsvis 49 og 45 prosent flere konkurser og tvangsavviklinger enn i samme måned i fjor.

Det er ennå et stykke ned til konkurstallene vi hadde før finanskrisen satte inn. I løpet av de elleve første månedene av 2008 ble det for eksempel registrert 3.864 konkurser og tvangsavviklinger i Norge, og i 2007 ble det registrert 3.364 i samme tidsrom.