Svensk kjernekraft kan ta pristoppene i Norge

Oppstarten av to svenske kjernekraftreaktorer onsdag kan dempe prisøkningen på strøm i Norge.

Når de siste reaktorene ved Ringhals sør for Göteborg og Oskarshamn i Småland etter planen starter opp onsdag, vil produksjonen øke i dagene som kommer.

Oskarshamn 3-reaktoren har en maksimalproduksjon på 1.450 megawatt, men vil ligge på 1.100 megawatt fram til mars neste år. Ringhals 1-reaktoren har en maksimalproduksjon på 855 megawatt.

– Dette vil nok ha en innvirkning på kraftprisen og kan ta en del av effekttoppene, forteller avdelingsingeniør Kristian Rasmussen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Det er nemlig høyt forbruk på visse tider av døgnet som har gitt vinterens høye strømpriser.

Kulde gir høyt forbruk

Det svært kalde været i hele landet sist uke gjorde at vi brukte 9 prosent mer strøm enn i uka før. Dette var med på å gi en økning på opptil 18 prosent i strømprisen.

Forbruket i uke 47 var 3.259 gigawattimer (GWh), viser tall fra NVE.

Nettoimporten av strøm var 109 GWh, en økning på 4 GWh fra uka før.

Den største prisøkningen opplevde folk i Midt- og Nord-Norge. I disse to områdene økte den såkalte elspotprisen med 18 prosent til henholdsvis 53 og 52,9 øre per kilowattime (kWh). I Øst- og Vest-Norge var økningen på 14 prosent, til henholdsvis 51,2 og 50,8 øre. Den laveste økningen kom i Sørvest-Norge, der elspotprisen var 48,8 øre per kWh.

Lite tilsig
Det er ikke bare det kalde været som gir høyere strømpriser. Også lite tilsig til magasinene og økte kraftpriser på kontinentet spiller inn.

Fyllingsgraden i vannmagasinene var i forrige uke 61 prosent. Det er en nedgang på 3 prosentpoeng fra uka før og drøyt 20 prosentpoeng under normalen.

Det er alt annet enn godt nytt for dem som håper på lavere strømpriser.

Verst i nord
Best står det til i område 1, som omfatter Østlandet, Agder og deler av Rogaland. Her var fyllingsgraden i uke 47 62,6 prosent.

I område 2, som dekker resten av Rogaland og mesteparten av Hordaland og Sogn og Fjordane, lå den på 60,4 prosent.

Verst er det i område 3, som omfatter Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge. Fyllingsgraden her var 59,5 prosent