Meklerne vil ha flere nybygg for å unngå boligboble

Eiendomsmeglerne frykter en boligboble hvis ikke boligbyggingen tar seg markant opp.

Etterspørselen etter boliger i storbyene er rekordstor, men antallet salgsobjekter er lavt. Ny boligprisstatistikk fra eiendomsmeklerbransjen viser at gjennomsnittlig boligpriser har steget med 8 prosent hittil i år, og er nå 6,5 prosent høyere enn i november fjor.

– Det er et generelt høyt prisnivå. De økonomiske rammebetingelsene vi har innenlands og den lave boligbyggingen, gjør at vi kan vente oss en betydelig prisstigning på brukte boliger også framover, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Storbypress
Aller størst prisstigning er det i de fire største byområdene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

– Vi ser et klart størst press i Stavangerregionen som har en snittpris som ligger oppunder 40.000 kroner per kvadratmeter på leiligheter, men også i Oslo, Trondheim og Bergen ser vi samme tendensen, sier leder i Norges eiendomsmeglerforbund Christian Dreyer.

Han mener at både økt kjøpekraft og befolkningsveksten er grunnen til etterspørselsveksten i storbyene.

– Vi er kommet i en situasjon der det bygges altfor få boliger. Derfor må det komme et politisk trykk for å bygge nok boliger, både for markedet generelt, men spesielt for førstegangskjøperne, sier Dreyer.

Han etterlyser politisk handlekraft både fra kommunene og rikspolitikerne.

– Vi roper et varsku til politikerne. Vi hadde nok ikke hatt det store fokuset på boligbygging hvis vi ikke hadde fryktet en boligboble, innrømmer Dreyer.

Alt stiger
Prisene på alle typer boliger stiger, men siste året er det delte boliger som har den høyeste prisutviklingen med en økning på 7,8 prosent. Leiligheter har steget med 6,8 prosent mens prisene på eneboliger har økt med 4,9 prosent det siste året.

Boligsalget i år har vært rekordhøyt, og hittil i år er det solgt 73.369 boliger gjennom finn.no. Det er en vekst fra i fjor på rundt 10 prosent. Formidlingstiden var i november på 29 dager, fire færre dager enn i november i fjor. Boligene i Bergen og Stavanger går raskest unna, men henholdsvis 17 og 18 dagers formidlingstid. Lengst tid å få solgt bolig tar det i Tromsø, der det i gjennomsnitt tok 60 dager å få solgt bolig i november.