Ny strømrekord igjen

Tirsdag morgen ble det igjen satt ny rekord i strømforbruket for november.

Mellom klokka åtte og ni var vi oppe i 22 939 megawatt (MW). Dette var 323 megawatt høyere enn forbruket mandag, som var det høyeste hittil denne høsten, skriver Statnett i en melding.

Det høyeste timesforbruket Statnett noen gang har målt, var 6. januar i år mellom klokken 9 og 10. Da var forbruket 23 969 megawatt.

Etter at strømforbruket steg kraftig sist torsdag, har det vært satt november-rekord hver arbeidsdag. Statnett venter nå at det samlede strømforbruket i november blir høyere enn noen gang tidligere denne høstmåneden. De to siste ukene, uke 44-46, har forbruket totalt i Norge vært på 8,3 TWh, som er 0,5 TWh over gjennomsnittet. Det samlede strømforbruket hittil i år har vært på 108,6 TWh, mot et gjennomsnitt de ti siste årene på 105,3 TWh.

Det høye forbruket, kombinert med den relativt lave magasinfyllingen, har medført høye priser de siste dagene. Prisnivået i det nordiske kraftmarkedet er relativt høyt i forhold til nivået i Europa, som på sin side er relativt lavt målt mot tidligere år. Dette har medført høy import til Norge og Norden, og perioder med maks import.

Hittil i år har det vært en netto import av kraft på 6,6 milliarder kilowattimer (TWh). Dette er nesten 6 prosent av det totale forbruket hittil i år. Ved at deler av strømforbruket dekkes av import, spares det vann i vannmagasinene. Men til tross for den høye importen er altså ikke kraftverkenes magasiner fylt opp foran denne vinteren. Det skyldes at det var svært kaldt og høyt strømforbruk også sist vinter, som sammen med mindre produksjon fra svenske kjernekraftverk tæret på vannmagasinene.

Dermed var det lite vann i kraftverkenes vannmagasiner før snøsmeltingen startet i vår. Det har også vært mindre nedbør enn i et gjennomsnittsår, og tilsiget av vann til de nordiske vannmagasinene har vært bare 85 prosent av normalen.