Gjedrem synes lånegjelden er for høy

Norske banker går godt og det er rimelig god vekst i norsk økonomi. Men høye boligpriser og stor lånevilje i husholdningene innebærer en risiko, framholdt sentralbanksjef Svein Gjedrem tirsdag.

Sentralbanksjefen la fram Norges Banks rapport om finansiell stabilitet, og han la ikke skjul på at situasjonen for Norge og norske banker er langt bedre enn i mange andre land. Men boligprisene kan være en utfordring til stabiliteten i det økonomiske systemet.

Strengere krav
Norske banker tjener godt, tapene er relativt små og bankene er blitt mer solide. Likevel kan norske banker påvirkes gjennom uro i de internasjonale penge- og finansmarkedene. Norge bør benytte de gode tidene til å innføre strengere krav till soliditet i samsvar med kravene fra den såkalte Baselkomiteen for banktilsyn.

– Bankene får god tid til å tilpasse seg nye krav, sa Gjedrem som opplyste at enkelte av kravene først må oppfylles i 2019. Den lange tiden skyldes den dårlige situasjonen for banker i mange land.

– Det er ikke de samme grunnene til å vente lenge med å innføre nye standarder her som i andre land, sa Gjedrem som pekte på at strengere krav bør innføres i gode tider.

Doblet gjeld
Direktør Birger Vikøren i Norges Bank fulgte opp sentralbanksjefens bekymring for boligpriser og gjeld med å vise til at gjeld til båter, husholdninger og foretak har steget betydelig de siste årene.

I 1995 var gjelden omtrent på nivå med landets brutto nasjonalprodukt. Nå er den dobbelt så høy, sa Vikøren, som viste til at dette er forholdstall som Baselkomiteen mener kan brukes for å fastsette egenkapitalkrav til bankene.

Vikøren la fram tall som viser at gjelden er ulikt fordelt. Mange har ikke gjeld mens en mindre andel har svært høy gjeld i forhold til inntekten.

Sårbare
Gjedrem sa at norske husholdninger har en svært høy gjeldsgrad sammenlignet med husholdninger i andre land. Samtidig har de også en stor boligformue.

– Går alt bra i økonomien, kan det gå greit. Men kommer det negative hendelser som slår inn i framtidsutsiktene slik at boligprisene skulle begynne å falle mye, så vil jeg si at husholdningene er sårbare, advarte sentralbanksjefen.