Høyesterett skjerper straffen for brannstifter

En mann som først ble dømt til forvaring for tre branner og et brannforsøk, men senere fikk straffen endret til fengsel, har i Høyesterett fått fastsatt dommen til ni års forvaring.

 

Minstetiden er satt til seks år i dommen som falt onsdag. Dermed ender straffen på samme nivå som Stavanger tingrett fastsatte 17. desember i fjor. Den nå 26 år gamle mannen anket til Gulating lagmannsrett fordi han mente forvaring ikke var en riktig straff.

Lagmannsretten fulgte opp anken og dømte mannen i stedet til ni års fengsel, en dom påtalemyndigheten anket til Høyesterett. Nå er altså resultatet at landets øverste domstol har kommet til samme konklusjon som tingretten: forvaring er en riktig reaksjon overfor 26-åringen.

Mellom mai 2007 og februar 2009 har mannen startet tre branner i sitt eget nabolag i Stavanger. I tillegg omfatter dommen ett forsøk på mordbrann og to andre brannstiftelser. I dommen trekkes det fram at alle tilfellene har skjedd i alkoholpåvirket tilstand etter at mannen hadde vært ute på byen.

Den førstvoterende dommeren vurderer at det er en «reell og overhengende» gjentakelsesfare, noe som er et vilkår for at det kan idømmes forvaring. Dommeren mener også at en tidsbestemt fengselsstraff «ikke vil gi tilstrekkelig samfunnsvern». Dommen fra Høyesterett var enstemmig. (©NTB)