Bombeavsløring stoppet tusener på Flesland

Flere tusen passasjerer ble tirsdag morgen forsinket eller måtte oppgi flyreisen fra Bergen lufthavn Flesland.

 

Bombealarmen gikk på flyplassen klokken 6.34. Da var det oppdaget en gjenstand i en koffert som skulle sendes til Trondheim. Etter to og en halv time ble det avklart at det var komponenter til en bombe som skulle brukes under en forsvarsøvelse i Trøndelag. Forsvaret beklager det som skjedde.

Oppdaget

Alle passasjerene i terminalbygningen ble evakuert ut i kulden. Etter kort tid fikk de komme inn på Clarion Hotell Bergen Airport som ligger knapt 100 meter fra terminalbygningen.

Politiet sendte bud på bombehund og eksperter fra Oslo som skulle ankomme ved 9.30-tiden. Før de hadde landet, hadde imidlertid eieren av den mystiske kofferten meldt seg.

Åpnet ved nitiden

På Clarion Hotell samlet det seg raskt mange hundre mennesker. Ved 8-tiden fikk de beskjed om at flyplassen trolig ikke ville bli åpnet før klokken 12. Det førte til at mange passasjerer ga opp og forlot Flesland.

Da meldingen om gjenåpningen kom ved 9-tiden, snudde strømmen av mennesker som var på vei bort fra flyplassen. Det ble stappfullt i avgangshallen og lange køer foran skrankene der ombookingen skulle skje.

Til sammen 17 fly ble innstilt mens mange andre ble to – tre timer forsinket. Lufthavnsjef Grethe Vikane opplyser at mellom 3.000 og 4.000 passasjerer mistet flyet eller ble forsinket fra Flesland tirsdag morgen. Hun sier at evakueringen gikk greit.

– Vi er fornøyde med måten dette ble gjort på og samarbeidet mellom alle grupper på flyplassen og politiet. Men alt kan forbedres, så vi setter oss ned for å se hva vi kan lære av dette, sier lufthavnsjefen.

Deler til bombe

Problemene på Flesland forplantet seg til andre flyplasser fordi fly ikke fikk forlate Flesland eller lande der mens flyplassen var stengt. Ved 12.30-tiden var flyene stort sett i rute igjen.

Kofferten med «bomben» tilhørte en forsvarsansatt som skulle hente den i Trondheim. Den skulle egentlig vært sendt med bil, men en kollega sendte den med fly.

Da kofferteieren i Trondheim hørte om bombealarmen på Flesland, skjønte han at det kanskje var hans koffert. Han tok kontakt, og det førte til at alarmen ble avblåst.

Vil skjerpe rutiner

Petter Lindqvist, kommunikasjonssjef ved Forsvarets Operative Hovedkvarter, opplyser til NTB at gjenstanden i kofferten skulle brukes i en militærøvelse.

– Det er en dummy, en øvingsgjenstand. Hva den eksakt skal illudere vet vi ikke helt sikkert. Det er uklart om den skulle ligne en granat eller noe annet, sier Lindqvist.

Gjenstanden skulle vært sendt som spesialbagasje. Forsvaret beklager problemene som oppsto, og vil skjerpe inn rutinene etter bombealarmen.

Lufthavnsjef Grethe Vikane er fornøyd med at gjenstanden ble oppdaget og plukket ut som mistenkelig.

– De som arbeider i sikkerhetskontrollen har gjort jobben sin. Vi er svært fornøyde med det, sier hun.