Gubber har kappet ved i 40 år

«Hovedstadens beste eldresenter». Oslo-patriot og tidligere ordfører Albert Nordengen var i sin tid ikke i tvil – dette er det hedersstempel Operasjon Ved fortjener. Og han var ikke alene om det.

Fakta om Operasjon Ved

* Enestående humanitært samarbeidstiltak med formål å hjelpe trengende i Oslo med tilleggsbrensel. Holder til på Etterstadsletta i Oslo.

* Etablert vinteren 1969/70 etter spontaninnspill i Aftenposten om å kappe opp skrotved fra byggeplasser og gi det til eldre og uføre i trekkfulle leiligheter.

* Ca. 25 pensjonister og frivillige utgjør i dag «ryggraden» i vedproduksjonen, som foregår året rundt. Lions-klubbene i Oslo står for utkjøringen, som starter tidlig på høsten og varer til våren. I 2009 ble 400 kubikkmeter kappet, kløyvd og pakket i 80 liters sekker.

* Driftsmidlene skaffes fra Oslo kommune og gaver fra utallige bidragsytere.

* «Hovedstadens beste eldresenter», kalte daværende ordfører Albert Nordengen tiltaket. Alle med arbeidslyst og godt humør er velkomne til innsats.

(Kilde: Operasjon Ved-Oslo) (©NTB)

 

Nå har dette enestående humanitære tiltaket holdt det gående i 40 år. Ingen andre byer i Norge har noe tilsvarende.

Det som startet som en tidsbegrenset spontanaksjon i Aftenposten i 1969, skulle vise seg å være levedyktig og utvikle seg til et permanent humanitært tiltak for eldre og uføre som fortsatt bor i gamle og trekkfulle leiligheter i hovedstaden.

Rundt 25 pensjonister og frivillige – de eldste opp mot 90 år – er i disse dager i full gang med klargjøring, «sekking» og utkjøring av ved til «verdig trengende» fra anlegget på Etterstadsletta.

Ikke mindre enn 920 husstander står i år på stiftelsen Operasjon Veds mottakslister over hele Oslo.

Selvhjelp

– Jo da. Det er fortsatt behov for oss. Folk fryser i Oslo når kulda setter inn. Ikke alle har råd til å fyre opp og holde varmen. Det er nok lenge før vi kan pensjoneres, sier en av entusiastene, sekretær og daglig leder Nils Andersen.

78-åringen håper han har mange år igjen på bruket på Etterstad øst i Oslo.

– Dette er hjelp til selvhjelp. Dette er et fast, trivelig og sosialt holdepunkt for mange av oss. Her sitter latteren løst. Så holder vi oss spreke og utenfor helsebudsjettet, istemmer Reidar Sørensen (72) overfor NTB under en velfortjent lunsjpause mellom harde økter. Han styrer kjørekontoret og holder orden på mannskaper og mottakerlister.

I år består kjernetroppene av 27 pensjonister og frivillige med bakgrunn nær sagt fra «alle yrker og alle lag i folket». 10-12 stiller på de daglige øktene.

Knusktørr varme

Det er anselige mengder ved den muntre gjengen på Etterstadsletta hogger, kløyver, pakker og kjører ut hver vinter. I år regner de med å levere nærmere 10.000 sekker, hver på 80 liter, knusktørr varme.

– Seks sekker før jul og seks på nyåret til hver husstand. Unntaksvis kan vi nok også levere litt ekstra ved spesielle behov. Og alt er gratis, selvfølgelig, sier Nils Andersen, som kan opplyse at Operasjon Ved i fjor håndterte 400 kubikkmeter trevirke.

Det er stort sett Lions-avdelingene i Oslo som kjører ut veden til husstandene, fire kvelder i uken, men på dagtid sørger pensjonistene selv for levering. De rekker 11 «kunder» per utkjøring. I februar stiller konfirmanter fra to menigheter i Oslo og deres familier med bil et par kvelder til utkjøring, og ved behov har også Krigsskolen og Garden tatt i et tak.

Donasjoner velkommen

Operasjon Ved er et ikkeprofittforetagende med et budsjett på rundt 750.000 kroner i året. Midlene skaffes til veie fra Oslo kommune og gaver fra utallige bidragsytere, som legater, banker, firmaer, organisasjoner og privatpersoner.

Oslo kommune leier ut tomta for symbolske 5.000 kroner i året.

– Tidligere måtte vi kjøpe inn ved, men nå får vi alt vi trenger fra gode hjelpere. Oslo kommune og Løvenskiold sørger for at lagrene fylles. I starten plukket vi opp skrotmateriale fra byggeplasser, men det er det heldigvis slutt på. Nå kan vi satse på ved med høy varmekvalitet, sier Anders Nilsen.

Men gubbene med kubbene har ingenting imot flere donasjoner og hender i arbeid. Kvalifikasjonskrav: arbeidslyst. Og de lokker med høy lønn – glede, trivsel og god helse

(©NTB)